de Roxana Istudor
Natura le-a pus oamenilor la dispoziție variante naturale ale antibioticelor de mii de ani. În lumea modernă, recursul prea frecvent, abuziv chiar, la antibioticele chimice pune în pericol sănătatea mondială, prin creșterea rezistenței organismului la efectele aces- tora și, în paralel, prin slăbirea metabolismului în fața agresiunii bacteriilor, care astfel pot deveni mortale. Pentru a evita consumul periculos de antibiotice, unele dintre cele mai obișnuite alimente și condimente sunt de un ajutor neprețuit.
Usturoiul distruge bacterii ultrarezistente
Preparate și consumate corect, o serie de legume și de condimente acționează fără greș împotriva bacteriilor, fiind înlocuitori redutabili ai antibioticelor chimice și, în plus, ferind organismul de efectele secundare serioase și de durată ale acestora. Multe dintre ele sunt oricum prezente în foarte multe diete și chiar în obiceiurile alimentare curente. În vârful listei antibioticelor naturale se află usturoiul. Un studiu recent, derulat de Universitatea de stat din Washington, a relevat faptul că un compus pe bază de usturoi poate fi de 100 de ori mai eficient decât unele dintre cele mai utilizate antibiotice, în special în eliminarea unor bacterii periculoase de la nivelul intestinului. Cercetătorii au publicat în „Journal of Antimicrobial Chemotherapy” informația că bacterii de 1.000 de ori mai rezistente la antibioticele chimice nu au avut șanse în fața usturoiului, care a străpuns învelișul agresorului, apoi i-a dizolvat conținutul, distrugând în final bacteria.
Hreanul, celebru pentru urmările benefice asupra mucoaselor
Hreanul în stare crudă este binecunoscut din vechime pentru aportul la starea bună de sănătate, ca și pentru calitățile de luptător cu bacteriile. Hreanul con- ține compuși care ameliorează gripa, tusea, răcelile, chiar și infecțiile urinare, arată publicația „Herbal Legacy”. Arma principală a hreanului este uleiul volatil numit singrin, transformat de organism în substanța numită isotiocianat, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Alte componente ale hreanului l-au făcut celebru pentru reducerea congestiilor, urmările benefice asupra mucoaselor, atenuarea secrețiilor, scăderea inflamațiilor și lupta eficientă cu majoritatea infecțiilor. Ca urmare, înainte de a apela prea repede la antibioticele clasice, este bine să luați în calcul acțiunea țintită, naturală și fără efecte secundare a hreanului, care, de altfel, a intrat în componența unei formule medicale în Germania, recomandată în infecții respiratorii.
Ceapa atacă stafilococul auriu
Arhicunoscută și folosită din negura vremurilor, ceapa nu încetează să uimească cercetătorii prin proprietățile ei antibacteriene. Studii apărute în publicații de specialitate, cum ar fi „Journal of Medical Chemistry”, au demonstrat că banala ceapă este inamicul redutabil al unor bacterii dintre cele mai agresive, cum ar fi cea care provoacă holera, stafilococul auriu, cea numită bacilus subtilis (care afectează căile respiratorii), iar prin conținutul său atacă decisiv MRSA, bacteria care cauzează boli de piele sau Helicobacter pylori, care generează ulcerul. Exemplele ar putea continua în demonstrația faptului că ceapa este un antibiotic natural de frunte. Atenția trebuie îndreptată doar spre felul în care o consumați. Prea gătită, își va pierde mult din calitățile de întăritor al sistemului imunitar și pe cele care au făcut-o în același timp un excelent aliment în prevenirea cancerului.
Uleiurile din condimente, antimicrobieni redutabili
Uleiurile din oregano, cimbru, lavandă și busuioc sunt cunoscute pentru certele lor proprietăți antimicrobiene. Aceste uleiuri sunt la rândul lor considerate antibiotice naturale de top grație conținutului prin care atacă un spectru foarte larg de agenți care provoacă infecții. Cercetări de dată recentă dau mari speranțe utilizării acestor uleiuri preponderent într-un areal care preocupă tot mai mult tratarea infecțiilor care au devenit deja rezistente la antibiotice, notează naturalsociety.com. Per ansamblu, condimentele sunt în fruntea listei de antibotice naturale, în toate formele. Ghimbirul luptă cu succes cu microbii care produc gripa, iar turmericul este considerat un antiinflamator în unele cazuri mai eficient decât medicamente dintre cele mai folosite, cum sunt cele pe bază de ibuprofen, arată publicația „Oncogene”, care punctează faptul că substanța numită curcuma este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare cunoscute. Alte condimente de top sunt ghimbirul şi scorțișoara.
Mierea, vindecător de top
Despre mierea naturală se știe de foarte mult timp că este un redutabil luptător cu bacteriile. Poate fi introdusă ușor în rutina alimentară zilnică, are nenumărate beneficii pentru starea de sănătate și un gust minunat. De interes pentru calitatea mierii de înlocuitor natural al antibioticelor sunt unele dintre proprietățile ei specifice: are acțiune antibacteriană, oferă o barieră de protecție în fața infecțiilor grație vâscozității, are proprietăți imunomodelatoare și antimicrobiene, iar varianta numită „manuka” este chiar mai eficientă în combaterea replicării bacteriilor. „În prezent, mulți cercetători au evidențiat proprietățile antibacteriene ale mierii naturale neîncălzite prin studii și teste împotriva unor agenți patogeni și bacterii”, arată lucrarea „Mierea: proprietăți medicinale și acțiune antibacteriană”, publicată de Institutul Național de Sănătate din SUA.
Ceaiul Pau d’Arco, antifungicul din Sud
Dintr-un arbore cu același nume care crește în Africa de Sud vine Ceaiul Pau d’Arco, remarcabil pentru proprietățile sale antifungice și, pe cale de consecință, pentru efectele sale benefice în lupta cu un spectru bacterian foarte larg. Este foarte eficient în tratarea afecțiunilor generate de procese inflamatorii, în special la nivelul tractului gastrointestinal, notează naturalsociety.com. Prezent și pe piața românească, acest ceai detoxifică, reduce durerile și inflamațiile, are proprietăți antivirale recunoscute și luptă cu unele dintre cele mai răspândite și mai periculoase bacterii.