Main menu

header

610 11 1de Carmen Ciripoiu

Izvorâtori de energie, bradul și fratele său, pinul, reușesc să uimească zi de zi medicina naturistă datorită virtuților sale terapeutice ieșite din comun.

Îndepărtează scurgerile nazale

Unul dintre cele mai bune remedii în lupta cu durerile de gât sau cu rinitele îl constituie bradul. Peste 40 g conuri de brad pisate foarte mărunt se pune o cană cu apă și se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, apoi vasul se ţine la infuzat până la răcirea completă și se strecoară. Cu acest decoct se face gargară de trei-patru ori pe zi. În caz de scurgeri nazale se pun două-trei picături din acest preparat în fiecare nară seara, înainte de culcare. În caz de degerături, peste 50 g ace de brad se toarnă 700 ml apă clocotită și se infuzează timp de o jumătate de oră. Se îmbibă apoi un tifon în această licoare şi se aplică pe zona afectată. Se lasă să acționeze două-trei ore.

Ajută în cazul transpiraţiei picioarelor

Pentru combaterea epuizării fizice, a oboselii cronice ori a stresului sau pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, se face baie cu o fiertură din ace de conifere. La un litru de apă în clocot se adaugă doi pumni cu ace de conifere. Se fierb 20 de minute, se strecoară şi se adaugă în apa pregătită pentru baie. Bolnavul trebuie să stea în apă un sfert de oră. Tratamentul se face o dată la trei zile, timp de o lună. După baie, se recomandă un duș de câteva secunde cu apă cât mai rece. Împotriva transpirației picioarelor se amestecă 100 g ace de brad cu 100 g conuri de brad și se fierb într-un litru de apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 30 de minute. Cu acest preparat se fac băi la picioare în fiecare seară, timp de șapte zile.

Pinul combate avitaminoza

La rândul său, pinul este un excelent remediu pentru persoanele care, din diverse motive, și-au pierdut pofta de mâncare. În acest sens se recomandă consumul a trei muguri proaspeți de pin cu zece minute înainte de masă. Și tot pinul este excepțional în ceea ce privește avitaminoza. 100 g ace de pin se zdrobesc bine într-un mojar și se adaugă câteva linguri cu apă rece. Se pune preparatul obținut într-un vas şi se toarnă trei litri de apă clocotită şi două linguriţe cu acid citric dizolvat. Totul se pune la fiert la foc mic, timp de 20-30 de minute, după care se acoperă vasul şi se lasă lichidul la infuzat pentru trei ore. Se strecoară. Se consumă o jumătate de pahar pe parcursul întregii zile. Tratamentul durează două săptămâni. După zece zile de pauză, cura se poate relua.

Trei conuri verzi aduc un somn liniştitor

În cazul durerilor de cap sau al insomniilor, trei conuri verzi de pin se dau pe răzătoarea mare, apoi se amestecă bine cu o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat trei ore. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere. Se consumă pe parcursul zilei. Atenție! Infuzia din conuri de pin nu se administrează mai mult de trei zile consecutiv. Tratamentul se poate relua după o pauză de două săptămâni. Pinul este, totodată, cel care înlătură ca nimeni altul durerile reumatice. Două mâini cu pin se pun la fiert în trei litri de apă, apoi se lasă la infuzat patru ore. Ulterior, se strecoară și se păstrează la frigider. Se administrează pe parcursul zilei pe post de apă, timp de zece zile. Durerea va dispărea treptat.

Împotriva ulcerului se pun pe o bucățică de pâine câteva picături de tinctură din rășină de brad și se consumă o dată pe zi, înainte de masă