Main menu

header

610 9 1de Carmen Ciripoiu

Cu un gust aromat şi dulce, pirul este o plantă puternică ce ar trebui să facă parte din alimentaţia sănătoasă. Dezinfectant de excepție, acesta distruge bacteriile din sânge, din limfă și din alte țesuturi, tratează infecțiile urinare și stările gripale și, nu în ultimul rând, are efect de întărire a sistemului osos.

Luptă cu toxinele care încetinesc metabolismul

Una dintre cele mai bogate surse de vitaminele A, C, E și K, pirul conține și un spectru complet de vitamina B, recunoscută pentru distrugerea celulelor canceroase. Și, nu în ultimul rând, planta oferă fier organic necesar pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. De asemenea, pirul reduce presiunea arterială, crescând capacitatea sangvină de a transporta oxigen către toate celulele corpului. Consumul acestei plante ajută la curăţarea ficatului, combate problemele glicemice, luptă cu toxinele care încetinesc metabolismul corpului nostru, ajută la vindecarea rapidă a rănilor. Şi poate unul dintre cele mai importante efecte pe care le are este creşterea rezistenţei noastre la radiaţii.

Infuzia ajută în afecțiuni respiratorii

Un vârf de cuțit cu pulbere de pir consumată înainte de fiecare masă ajută la eliminarea acidului uric din sânge și la tratarea afecţiunilor hepatice. O linguriță cu pulbere consumată cu lapte de trei ori pe zi este un excepțional depurativ și tonic general. În caz de ascită, colici biliare și renale se administrează tinctură de pir. Preparatul se obține astfel: se pun la macerat 10 g plantă uscată în 250 ml alcool, vodcă sau țuică de casă. După zece zile se filtrează, iar amestecul obținut se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Se consumă o linguriță cu tinctură înainte de fiecare masă. În afecțiuni respiratorii, intoxicații, obezitate, dischinezie biliară, gută și reumatism este foarte bună infuzia din pin. Peste două lingurițe cu plantă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă trei-patru căni pe zi. În lupta cu celulita se face un amestec de pir cu cozi de cireșe, 20 g din fiecare, la un litru de apă. Când apa începe să clocotească, se adaugă plantele, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Preparatul se consumă cald, neîndulcit. Se recomandă două cești cu ceai pe zi.

Ameliorează simptomele gutei

Tulpina de pir are efecte de-a dreptul ieșite din comun, rizomii acesteia fiind bogaţi în principii active, precum inulina, inozitolul, vitaminele A şi B. Înainte de a fi folosiți, aceştia se spală foarte bine în mai multe ape și se curăță de coajă, apoi se lasă la uscat, se mărunțesc și se macină prin râșnița de cafea. La 250 ml apă clocotită se adaugă două lingurițe cu pulbere și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se strecoară și se consumă cald, o cană de trei ori pe zi. Simptomele gutei sau ale reumatismului sunt ameliorate dacă se urmează o cură de 15 zile cu această infuzie din pir.

ATENŢIE! Datorită mucilagiilor prezente în plantă, pirul este folosit ca protector gastric.

Deoarece pirul este crescut din seminţe de grâu şi extras înainte ca acestea să se formeze, el nu conţine gluten