de Carmen Ciripoiu
Prețuite în egală măsură de vechii egipteni, dar și de hinduși, gălbenelele au fost consumate de însuși Regele Angliei, Henric al VIII-lea, pentru a se feri de ciumă şi de lepră. Cu o reputație internațională demnă de invidiat, planta este astăzi în topul celor mai bune cicatrizante, antiseptice şi antiinflamatoare.
Antiinflamator în sfera ORL
Printre toate plantele indicate în tratamentul amigdalitelor, sinuzitei, laringitei, faringitei sau al traheitei, gălbenelele au cea mai mare trecere. Și asta grație faptului că planta este un antiinflamator de excepție. Se recomandă infuzie de gălbenele, trei căni cu ceai pe zi, dar și spălături și gargară cu decoct din flori de gălbenele. Preparatul se obține astfel: patru lingurițe cu flori de gălbenele uscate și mărunțite se fierb la foc mic timp de un sfert de oră în 500 ml apă, având grijă să fie completată apa care se evaporă. Se filtrează fierbinte. Planta este, totodată, și un emolient în tusea seacă ce însoțește afecțiunile aparatului respirator. Se consumă trei căni pe zi cu infuzie de gălbenele sau 30 de picături cu tinctură, de trei ori pe zi. Preparatul se obține astfel: 20 g flori de gălbenele uscate şi mărunţite se pun la macerat în 100 ml alcool timp de zece zile, perioadă în care se agită de trei ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de șase zile, pentru o deplină limpezire. Ulterior se mai filtrează o dată și se păstrează în sticluțe închise la culoare.
Antispastic pentru aparatul urinar
În afecțiunile biliare se recomandă, de asemenea, trei căni cu infuzie pe zi sau 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de mentă. Un antispastic bun în bolile aparatului urinar este vinul de gălbenele, din care se consumă trei linguri de două ori pe zi, după masă. Vinul se obține în felul următor: 50 g flori de gălbenele uscate şi mărunţite se pun la macerat într-un litru de vin alb timp de zece zile, agitându-se de trei ori pe zi. Ulterior, vinul se filtrează, apoi se lasă la decantat alte șase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin până la un litru.