Main menu

header

610 8 3de Carmen Ciripoiu

Modestă la înfățișare, dar cu o aromă dulce ce atrage ca un magnet albinele, roinița, numită și iarba-stuparilor, reușește zi de zi să uimească prin excepționalele sale capacități de vindecare a diferitelor maladii.

Vindecă mușcăturile insectelor

Cunoscută încă din Antichitate datorită proprietăţilor terapeutice deosebite, roinița a fost menţionată de Plinius şi de Dioscoride, care au afirmat că frunzele de roiniţă înmuiate în vin şi aplicate extern sunt excepționale pentru vindecarea rănilor, a muşcăturilor veninoase şi a înţepăturilor de scorpion. În Evul Mediu, medicul şi alchimistul elveţian Paracelsus a utilizat planta în tratamentul bolilor de inimă. Cercetări recente au confirmat faptul că roinița are și un efect antioxidant, ceea ce înseamnă că menține tinerețea celulelor din organism prin anularea proceselor de formare a radicalilor liberi în moleculele din sânge, responsabile de îmbătrânirea țesuturilor.

Infuzia, indicată în colecistite

Colici biliare? Litiază biliară? Totul se rezolvă atunci când intervine roinița. În aceste maladii se recomandă trei căni pe zi cu infuzie de roiniță, îndulcite cu zahăr sau cu miere. Preparatul se obține astfel: două lingurițe cu frunze de roiniță mărunțite se opăresc în 250 ml apă fiartă, se lasă o jumătate de oră la infuzat, apoi se filtrează. La fel de utilă este și tinctura obținută în felul următor: două lingurițe cu frunze de roiniță uscate și mărunțite se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, pentru zece zile, timp în care se agită de trei-patru ori pe zi. Ulterior se filtrează printr-un tifon, se lasă la decantat la rece timp de alte șase zile și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se administrează 30 de picături de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de păpădie. În caz de nevroză cardiacă, angină pectorală sau aritmii este foarte util vinul de roiniță, trei linguri, de două ori pe zi, după masă. Vinul se prepară astfel: patru lingurițe cu frunze de roiniţă uscate și mărunțite se pun la macerat într-un litru de vin alb timp de zece zile, perioadă în care se agită de trei ori pe zi. Ulterior se filtrează și se lasă la decantat încă șase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin până la un litru și se păstrează în flacoane închise la culoare.

Uleiul esențial de roiniță este un bun tonic cardiac, digestiv, sedativ, antidepresiv

Băile au efecte cicatrizante

În bolile aparatului respirator, ca traheite, bronşite, astm bronşic, se administrează trei căni cu infuzie pe zi îndulcite cu miere, iar împotriva anxietății, a nervozității și a depresiei se recomandă 30 de picături cu tinctură de roiniță, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai. La rândul lor, băile cu roiniță au efecte relaxante și cicatrizante. Se face un extract la rece din patru-cinci pumni cu plantă la cinci litri de apă, care se încălzește a doua zi, apoi se adaugă în cadă, diluându-se cu apa necesară.