Main menu

header

610 6 1de Roxana Istudor

Parodontita sau boala gingiilor este o urmare a gingivitei netratate. Această afecţiune determină desprinderea gingiei de dinte, formând un spaţiu numit punga parodontală, în care se adună resturi alimentare şi bacterii. Există anumite remedii naturiste care pot ajuta organismul să se fortifice în demersul de a stopa avansarea bolii către stadiul de pierdere a dinților.

Cauze și efecte

Cauzele bolilor gingivale pot fi multiple. Placa bacteriană este principalul factor determinant al parodontitei, dar apariția acestei afecțiuni poate fi cauzată și de schimbările hormonale, bolile care afectează sistemul imunitar (cancerul, diabetul), medicamentele care scad fluxul de salivă, fumatul, igiena orală precară sau, nu în ultimul rând, antecedente familiale de boli dentare. Pe lângă necesitatea de a merge la controale stomatologice regulate, în timpul cărora medicul poate trata boala parodontală pentru reatașarea gingiei de dinte, reducerea inflamaţiei, a profunzimii buzunarelor parodontale şi a riscului de infecţie, există și opţiunile naturale de tratament. Ele se referă în primul rând la ajutorul dat gingiilor pentru ca boala să nu avanseze spre pierderea danturii.

Periaj cu aloe vera

610 6 2Potrivit publicației „Time For Natural Health Care”, prima chemată în ajutorul organismului pentru a preveni bolile gingivale este aloe vera. Grație proprietăților sale binecunoscute de antiinflamator, aceasta contribuie substanțial la reducerea inflamațiilor gingiei. Una dintre metodele cel mai eficace este perierea dinților cu gel de aloe vera timp de trei minute. Este necesară o cât mai bună clătire după efectuarea acestui periaj. Căror proprietăți se datorează aceste urmări? Gelul de aloe vera întăreşte sistemul imunitar şi are efecte antibiotice şi antiseptice. Planta de aloe este o sursă bogată de minerale, precum calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru şi zinc, toate benefice pentru dantură, și nu numai, fiind în paralel şi printre puţinele surse vegetale de vitamine care nu pot fi asimilate corespunzător doar prin alimentaţie. Remediu universal recunoscut, gelul de aloe vera este indicat și pentru accelerarea proceselor de cicatrizare.

Uleiuri în lupta cu bacteriile

Uleiurile încălzite sunt de mare ajutor atunci când vă confruntați cu gingii inflamate. De pildă, uleiul de susan are proprietăţi terapeutice excelente, fiind foarte bogat în proteine, vitaminele B1, B2, E, calciu și fier. Datorită conţinutului de vitamina E, lecitină şi minerale, uleiul obţinut din susan are efecte antivirale, antifungice şi antioxidante. Luptător de excepție cu bacteriile, uleiul de nucă de cocos conține o cantitate apreciabilă de acid lauric, o substanţă care poate anihila virusuri, bacterii şi protozoare. Ca urmare, uleiul de cocos combate paraziţii, este antifungic şi antibacterian, generând un mediu neprimitor pentru paraziţi. Cum se pot folosi aceste uleiuri în cazul bolilor gingivale sau în mod curent, în cazul predispozițiilor la aceste afecțiuni? Prin încălzire ușoară și apoi menținere cât mai mult timp în cavitatea bucală. Deși poate fi neplăcut la început, dacă veți reuși să prelungiți până la15 minute menținerea acestui tratament după periaj, veți observa o semnificativă îmbunătățire a sănătății orale și a stării gingiilor și danturii.

Cărbunele activ și bicarbonatul de sodiu, aliați ai sănătății orale

Dacă doriți să vă mențineți sănătatea dinților și gingiilor în mod natural, există mai multe căi prin care puteți ajunge la acest rezultat. În primul rând, folosiți înlocuitori ai pastei de dinți obișnuite, plină de produse chimice, cum ar fi cărbunele activ sau bicarbonatul de sodiu pentru periaj. Primul este considerat cel mai neinvaziv și neabraziv mod natural de îngrijire a danturii, notează naturalnews.com. Absorbant de top, înlătură toxinele prin faptul că acestea aderă la el, putând fi foarte ușor eliminate apoi din cavitatea bucală. În ceea ce privește bicarbonatul de sodiu, acesta este foarte eficace pentru a avea dinţi albi și frumoşi, dar totodată serveşte la combaterea plăcii bacteriene şi a tartrului, scăpându-vă și de respirația neplăcută, arată Dr. Oz. Aplicaţi o cantitate mică de praf de bicarbonat de sodiu pe periuţa de dinţi şi periaţi câteva minute. Rezultatele benefice nu vor întârzia.

Ceaiul verde fortifică gingiile

Unul dintre cele mai faimoase produse ale naturii pentru proprietățile vindecătoare este ceaiul verde. Plin de antioxidanți, se poate dovedi un aliat de nădejde în susținerea unei bune sănătăți orale. Prin consumul a doar o ceșcuţă cu ceai verde pe zi vă puteți asigura dantura de un aliat în plus pentru prevenirea și combaterea infecțiilor gingivale. Utilizat de mii de ani pentru capacităţile sale naturale de vindecare, ceaiul verde conţine fluor, care are rolul de a preveni apariţia cariilor. Mai mult, are în componență inclusiv ingrediente care suprimă formarea plăcii bacteriene şi replicarea bacteriilor care cauzează respiraţia neplăcută. S-a constatat că persoanele care consumă constant ceai verde înregistrează, potrivit studiilor, o consolidare a sistemului imunitar.

„Omul care suferă de dureri de dinți crede că ceilalți sunt fericiți doar pentru că au dantura sănătoasă“ (George Bernard Shaw)

Sucul de ceapă, antibiotic natural

Parodontoza poate fi atacată cu succes și cu ajutorul câtorva legume redutabile. Pe primul plan se află hreanul, un celebru antibacterian, care se poate folosi și în stare crudă, precum și sub formă de tinctură, diluată în apă, pentru clătire și masaj al gingiilor inflamate. De asemenea, adăugarea în meniul zilnic a cepei, chiar a sucului de ceapă diluat pentru masajul gingiilor reprezintă o altă metodă binevenită, date fiind proprietățile de adevărat antibiotic natural ale acestei legume. De asemenea, castraveții și sucul de varză sunt, la rândul lor, alte soluții benefice pentru menținerea unei bune igiene orale, precum și pentru susținerea luptei cu focarele de bacterii.