de Roxana Istudor
Boală cronică fără tratament cunoscut, psoriazisul afectează milioane de oameni din întreaga lume. Pe lângă neplăcerile fizice generate de îngroșarea țesutului și apariția petelor, psoriazisul este foarte periculos și pentru stresul continuu generat de complexele de inferioritate pe care le generează.
Predispozițiile de a dezvolta boala țin de moștenirea genetică
În lipsa unui tratament medicamentos, mare parte dintre persoanele afectate de psoriazis apelează la medicina complementară, mai exact, la produsele naturiste, cunoscute pentru numeroasele proprietăți care ar putea să fie de ajutor în lupta cu această afecțiune. Ultimele recomandări în materie vin de la portalul medicalnewstoday.com, care anunță faptul că cidrul obținut din oțetul de mere se poate dovedi foarte eficace în ameliorarea simptomelor. Care sunt acestea? Îngroșarea pielii, pete, semne, uscare excesivă, porțiuni dureroase, mâncărimi sau arsuri la nivelul zonelor afectate. Psoriazisul mai este de temut și din cauza faptului că, chiar și atunci când este ameliorat sau a dispărut, nu există garanții că persoana afectată a scăpat de boală; aceasta poate reapărea, chiar mai agresivă, în orice moment. Până în prezent se poate presupune, potrivit specialiștilor, că predispozițiile de a dezvolta psoriazis țin de moștenirea genetică sau de unele deficiențe ale sistemului imunitar.
Îmbunătățeşte aspectul pielii și părului
Tratarea cu ajutorul medicinei complementare a psoriazisului, boală care afectează în principal pielea capului și gâtului, are în prim-plan cidrul din oțet de mere, potrivit ultimelor cercetări. Acest produs este obținut din fermentarea merelor și tratarea oțetului obținut cu o bacterie anume, specializată. Folosit de multă vreme pentru conservarea alimentelor sau ca dezinfectant natural, cidrul din oțet de mere este tot mai des utilizat pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, printre care ameliorarea digestiei, susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea aspectului pielii și părului, reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cu excepția ultimului menționat, celelalte sunt de interes pentru lupta cu psoriazisul. Cei care au folosit cidrul de oțet de mere în acest scop au observat o ușurare a senzației de mâncărime la nivelul scalpului, arată Fundația Națională pentru Psoriazis din SUA, care recomandă cidrul de oțet de mere organic pentru ameliorarea psoriazisului.
Atenuează iritațiile
În ce fel acționează acest cidru? Datorită proprietăților sale antiseptice, este eficient în eliminarea senzațiilor de arsură și de mâncărime care însoțesc această boală, efecte care se observă în special la nivelul scalpului. Mai mult, atenuează iritațiile generate de psoriazis, precum și inflamațiile care fac parte din ansamblul neplăcerilor provocate de această afecțiune. Multe persoane care au făcut parte din studii derulate peste Ocean au declarat că cidrul din oțet de mere aplicat direct pe zonele cu probleme de câteva ori pe săptămână a avut ca rezultat o îmbunătățire rapidă a stării generale. Mai mult, acest tratament nu are contraindicații (cu excepția cazurilor în care zonele afectate sângerează) și nici efecte secundare. Deși nu există recomandări ferme și cercetări mai presus de orice dubiu referitoare la ameliorarea psoriazisului cu acest produs, oțetul de cidru de mere este totuși menționat ca soluție de ajutor în publicația „Journal of Pharmacy Research”.
Capsaicina adăugată în creme reduce inflamația
Cei care luptă cu psoriazisul pot apela și la alte remedii naturiste. Printre acestea se remarcă aloe vera, cu proprietăți de cicatrizare și hidratare; sarea de mare încălzită și adăugată în apa de baie, care ameliorează disconfortul și senzația de mân- cărime; turmericul, condiment celebru pentru calitățile de antiinflamator și antioxidant; ovăzul, de asemenea, folosit din vechime pentru capacitatea de a elimina senzații neplăcute la nivelul pielii și în alte afecțiuni; uleiul din arbore de ceai, antiseptic redutabil care poate fi aplicat direct pe piele în cazul în care persoana care suferă de psoriazis nu are alergie la acest produs; capsaicina, substanța care conferă iuțeala din ardei și care, adăugată în cremele folosite împotriva psoriazisului, poate reduce inflamația asociată bolii.
Persoanele afectate trebuie să-şi gestioneze atent sistemul nervos
Psoriazisul este o boală care aduce o mulțime de provocări. Cei care suferă de această afecțiune au de înfruntat un stres continuu, generat de faptul că sunt bolnavi, și care nu trece definitiv niciodată, în condițiile în care psoriazisul poate reveni oricând. Cei afectați luptă cu senzațiile fizice neplăcute și permanente (mâncărimi, iritații, semne exterioare etc), trebuie să-și gestioneze atent sistemul nervos din cauza pericolului apariției depresiei, au de depășit preconcepții la locul de muncă sau modificările din perspectiva imaginii pe care această boală le generează. Dintre toate aceste motive, apelul la un medic specialist, la suport psihic și afectiv, precum și la produse naturale sunt tot atâția pași spre o ușurare a vieții de fiecare zi.