de Roxana Istudor
Omenirea este abia la începutul descoperirilor legate de impactul comorilor marine asupra sănătății umane. Dintre aceste cercetări, algele, printre care spirulina, se dovedesc a avea un potențial uriaș, încă neutilizat pe deplin, pentru buna funcționare a organismului, precum și pentru prevenirea sau combaterea unor boli grave.
Contribuie semnificativ la inhibarea a numeroase reacții alergice
Spirulina este 70% proteină, deci cea mai bogată sursă de nutrienți cunoscută până acum. Este, de asemenea, plină de agenți care întăresc sistemul imunitar în lupta cu agresiunile vieții contemporane. Studii derulate în ultimii zece ani demonstrează faptul că spirulina are o contribuție semnificativă la inhibarea a numeroase reacții alergice, la tratamentul anemiei, după cum arată Paul Pitchford în cartea Healing with Whole Foods - Asian Traditions and Modern Nutrition, la purificarea sângelui, grație unor compuși unici și faptului că structura spirulinei este foarte asemănătoare cu a hemoglobinei, arată naturalnews.com. Totodată, alga este bogată în aminoacizi esențiali, antioxidanți, minerale și vitamine, fiind un redutabil aliat pentru reducerea colesterolului și în procesul de scădere în greutate.
Adversar al intoxicării cu mercur
Unul dintre cei mai periculoși inamici ai organismului uman este mercurul, care atacă sistemul imunitar, alterează enzimele și produce tulburări ale sistemului nervos, cu alterări ale funcțiilor de coordonare. Sursele de intoxicare cu acest metal sunt variate și omniprezente în societatea modernă, de la industria procesării metalelor până la contaminarea apelor curgătoare, amalgamurile dentare, consumul de pește intoxicat sau prezența deșeurilor medicale. În aceste condiții, calitățile spirulinei o fac un aliat de nădejde împotriva acestei toxine majore. Un studiu derulat la Universitatea indiană Rjasthan a dat la iveală faptul că această algă are capacitatea de a proteja rinichii în fața agresiunii mercurului și, mai mult, de a diminua efectele prezenței acestei toxine în organism. Concret, în cadrul testelor s-a determinat gradul de acțiune al spirulinei asupra rinichilor afectați, observându-se că administrarea algei „a modificat substanțial toxicitatea indusă de mercur”, arată autorii cercetării.
Control asupra diabetului
Studii derulate de specialiști coreeni au relevat efectul administrării de spirulină în cazul persoanelor care suferă de diabet. Astfel, s-a constatat, după 12 săptămâni, că aportul de spirulină nu a modificat masa corporală, generând în schimb scăderea importantă a trigliceridelor, a tensiunii arteriale, a stresului oxidativ la nivelul sângelui, toate acestea fiind markeri ai celor care suferă de diabet de tip II. De asemenea, spirulina a demonstrat eficiență crescută în managementul nivelului de insulină și, implicit, al riscului de producere a atacului de cord. „Studiul oferă dovada faptului că suplimentele cu spirulină au efecte benefice asupra datelor referitoare la lipidele din sânge, la variabilele inflamatorii și la capacitatea antioxidantă a organismului. Rezultatele sugerează că spirulina este un agent foarte promițător din perspectivă nutrițională pentru controlul diabetului”, concluzionează cercetătorii coreeni.
Aliat împotriva cancerelor agresive
Fiind cea mai studiată algă din lume, spirulina nu încetează să releve noi și noi oportunități și metode de folosire pentru sănătate. Una dintre aceste calități remarcabile se poate dovedi efectul în lupta cu una dintre cele mai agresive forme de cancer, cel al pancreasului. Concluziile unui studiu derulat de cercetători din Cehia și publicat în Annals of Hepatology oferă observații încurajatoare în această direcție. Reiese astfel că spirulina conține compuși foarte apropiați de antioxidantul bilirubin, una dintre armele de apărare a organismului în fața tumorilor. După teste repetate, concluzia a fost de netăgăduit: „Spirulina, prin compușii ei, a scăzut substan- țial răspândirea cancerului pancreatic experimental”, arată autorii studiului. Nu doar cancerul de pancreas poate fi „atacat” cu spirulină, arată oamenii de știință de la Universitatea de stat din Oregon, ci și alte două tipuri cu potențial letal ridicat: cel de sân și cel al creierului. Dr. Kerry McPhail a descoperit că spirulina și alte două alge conțin un compus denumit coibamid A, care poate împiedica celulele canceroase să comunice cu sângele și cu alte celule, în acest fel provocându-se moartea celor tumorale.
Consum avizat și precaut
Ca orice supliment, spirulina trebuie consumată cu precauție și doar după o discuție cu medicul curant. Pe de o parte, poate fi considerată un superaliment, pe de altă parte nu poate fi luată în calcul ca un panaceu universal. De exemplu, nu există suficiente studii care să stea la baza recomandării spirulinei în cazul femeilor însărciante sau al celor care alăptează. Per ansamblu, datele certe arată că patru linguri cu spirulină uscată conțin 81 de calorii, 16 grame de proteine, aduc 60% din necesarul zilnic de riboflavin, 44% din cel de fier, 14% din cel de magneziu și 11% din necesarul de potasiu. Potrivit foodandnutrition.org, care citează date ale unor studii din 2016, administrarea a două grame de spirulină zilnic timp de trei luni a dus la îmbunătățirea datelor masei corporale și a tensiunii arteriale în cazul persoanelor care au consumat-o.
Hrană pentru copii malnutriţi
În Republica Centrafricană, călugărițele catolice care fac muncă de voluntariat folosesc calitățile nutritive ale spirulinei pentru a reface organismul copiilor subnutriți. Astfel, în Centrul de Sănătate „St. Joseph”, din Bangui, personalul a început să cultive cu succes spirulină pentru combaterea malnutriției. Prin conținutul său de fier, antioxidanți și acizi grași esențiali, această algă a ajuns să stea la baza unui program prin intermediul căruia pot fi salvate vieți, întrucât este o modalitate accesibilă, eficientă și de încredere de a hrăni oamenii.