de Carmen Ciripoiu
Conform statisticilor, mai mult de un sfert din populația cu vârsta de peste 30 de ani suferă de probleme biliare mai mult sau mai puțin grave, ce constau în inflamări, spasme musculare, calculi și obstrucționarea canalelor de scurgere a bilei. Din fericire însă, natura oferă soluții care ajută la prevenirea bolii sau la tratarea acesteia atunci când s-a instalat.
Atenție la alimentație!
Dintre bolile colecistului, cea mai frecventă este dischinezia biliară (fierea leneșă), care are adesea drept complicații calculii biliari, dar şi indigestiile, constipația, migrenele, un întreg lanț de afecțiuni și de tulburări. Printre cauzele care duc la apariția bolii se numără obezitatea, scăderea rapidă în greutate, folosirea pe termen lung a anticoncepționalelor, diabetul zaharat, colesterolul și trigliceridele crescute, consumul de alcool. Alimentele care trebuie evitate de bolnavii de colecist, pentru a preîntâmpina apariţia unei colici biliare și a complicațiilor sale, sunt grăsimile de orice fel, maioneza, salata de vinete, fripturile grase, afumăturile, smântâna, untul, prăjelile, tochiturile, ouăle, ciocolata.
Anghinarea susţine evacuarea vezicii biliare
Una dintre plantele de mare ajutor în bila leneșă este anghinarea, care previne apariția crizelor biliare, dar și formarea calculilor și stimulează evacuarea vezicii biliare. În scop preventiv, se consumă două căni cu infuzie de anghinare preparată dintr-o linguriță cu plantă la 250 ml apă clocotită, astfel: prima cană se ia dimineața, pe stomacul gol, apoi bolnavul stă întins pe partea dreaptă timp de 30 de minute, iar cea de-a doua cană, cu o jumă- tate de oră înainte de una dintre mesele principale. Excepțională pentru persoanele cu nisip la fiere este infuzia combinată de anghinare din care se consumă două căni pe zi. Preparatul se obține astfel: se pun la macerat, timp de zece ore, trei lingurițe cu iarbă de anghinare mărunțită, apoi se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe în jumătate de litru de apă timp de cinci minute, apoi se filtrează și se lasă la răcit. În final, cele două licori se amestecă, obținându-se un litru de infuzie combinată. Tratamentul durează o lună. La rândul său, sunătoarea diminuează procesele inflamatorii cronice și tulburările căilor biliare. În acest scop se recomandă trei căni pe zi cu infuzie neîndulcită de sunătoare, iar după fiecare masă, o linguriță cu ulei de sunătoare. Rostopasca are acțiune antispastică, atenuând durerile, motiv pentru care este utilă în caz de urgență. Se administrează sub formă de infuzie, obținută dintr-o linguriță cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită, și se bea în decursul unei zile.
Uleiul de măsline, efect antiinflamator asupra colecistului
Litiaza biliară sau formarea calculilor biliari este mai frecventă în cazul femeilor. În faza acută se începe tratamentul cu plante antispastice, cu rol de calmare a durerilor, iar după ce durerile au încetat, se recomandă tratamentul cu plante care au proprietăţi coleretice, colagoge şi hepatoprotectoare, dezinfectante. Unul dintre cele mai bune remedii pentru mărunțirea calculilor biliari îl constituie ridichea neagră. Ridichile se presează cu un storcător electric. Dimineața, pe stomacul gol, se consumă 100 g și se crește în decursul a trei săptămâni treptat la 400 g, pentru a scădea din nou în decursul a trei săptămâni la 100 g. Uleiul de măsline facilitează eliminarea secreţiei biliare și dizolvă calculii biliari. În fiecare dimineață se consumă două linguri cu ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, pe stomacul gol. Se stă apoi culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Cura durează o lună. Un amestec bun pentru a înlătura colicile și a dizolva pietrele este cel format din 20 g pătrunjel de câmp, iederă, hamei, turiță-mare, mentă și pelin. Trei linguri din aceste plante se pun la macerat într-un litru de vin de mere sau cidru, se încălzește apoi preparatul și se aduce la punctul de fierbere, după care se lasă la răcit. Se consumă opt-nouă lingurițe pe zi. Deoarece lichidul trebuie băut cald, se păstrează într-un termos. Este eficientă şi terapia cu un amestec din ulei volatil de brad, ienupăr, mentă şi fenicul. Se pun cinci picături în apă, în ceai sau pe pâine, care se iau de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În cazul colicilor puternice se recomandă o doză mai mare, de 30 de picături.
SFAT. Fructele de ienupăr, consumate ca atare, sunt recomandate suferinzilor de litiază biliară.
Regim strict!
Bolnavii cu calculi biliari trebuie să țină un regim strict timp de câțiva ani pentru a evita tendința de formare a nisipului sau a unor noi pietre. În acest scop se evită mesele încărcate cu carne și grăsimi și se optează pentru crudităţi şi sucuri de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere. Rezultate uimitoare dau şi curele de șase săptămâni cu suc combinat din morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale, din care se consumă 100 ml de trei ori pe zi, având acţiune directă în dizolvarea pietrelor din vezică. Sunt permise și laptele acru, cel degresat, iaurtul, brânza de vaci, caşul, urda, telemeaua nesărată, supele de zarzavat cu orez, griş sau tăiţei, borşurile de legume, piureul de cartofi, carnea rasol de vită şi pui, peştele slab, uleiul, pastele făinoase, pâinea albă, uscată sau prăjită. De asemenea, se recomandă o cură de o săptămână cu cireşe, vişine, piersici, fragi, mere, pere, prune, pepene verde, zmeură, struguri, lămâi, portocale și ananas, cu rol decisiv în drenarea vezicii.