de Carmen Ciripoiu
Țiuit în urechi? Vâjâieli permanente? Pierderea capacității de coordonare în spațiu? Pierderea auzului? Nu vă îngrijorați! Natura are cele mai bune remedii pentru toate aceste simp- tome neplăcute.
Hreanul, leac pentru vâjâitul în urechi
Când văjâitul în urechi este asociat cu amețeli, unul dintre cele mai bune leacuri este hreanul. Se rade o rădăcină mare, se amestecă bine cu un sfert de linguriță cu sare și se lasă la macerat 20 de minute. Când sucul a apărut, se stoarce prin presare. Se pun două-trei picături de suc în urechi. Usturoiul este, de asemenea, bun pentru vâjâitul în urechi, dar și pentru îmbunătățirea auzului. În primul caz se pisează 300 g usturoi, se pun într-o sticlă de 500 ml, care se umple cu alcool dublu rafinat. Se lasă la macerat, închis perfect, timp de trei săptămâni. Se consumă 20 de picături, amestecate cu 150 ml lapte. Atenție! Remediul este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni renale. În cel de-al doilea caz, un cățel de usturoi se curăță de coajă, se pisează și se amestecă bine cu trei picături de ulei de camfor. Cu o jumătate de oră înainte de ora de culcare, se înmoaie un tifon în acest amestec, se rulează și se introduce în ureche, unde lasă o ușoară senzație de arsură. Pentru izbăvirea de surditate, un rol important îl are sfecla. Se fierbe o sfeclă medie, se stoarce sucul și se picură trei-patru picături în fiecare ureche.
Hiperacuzia, tratată cu ulei de porumb
De asemenea, pentru îmbunătățirea auzului se recomandă consumul zilnic a unui sfert de lămâie cu tot cu coajă. Persoanele de vârsta a treia care suferă de hipoacuzie au în uleiul de porumb un aliat de nădejde. O lingură cu propolis se amestecă bine cu două linguri cu ulei de porumb și se agită foarte bine. Se rulează o bucățică de tifon, se îmbibă bine cu emulsia obținută și se introduce în ureche, unde se păstrează 24 de ore. Tratamentul durează 12 zile. De asemenea, pentru refacerea auzului se amestecă în părți egale flori de gălbenele, frunze și flori de sulfină, frunze de pătlagină, coada-calului și lăstari de afin, apoi plantele se trec prin mașina de tocat. Două linguri cu amestec se infuzează în 500 ml apă fierbinte, timp de 12 ore. Se consumă 80 ml, de trei ori pe zi, între mese. Cura durează două luni și se poate repeta după o pauză de două săptămâni.