de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu
Originar din Orient, ceaiul ocupă al doilea loc în topul celor mai consumate băuturi la nivel mondial. În timp ce multe infuzii au nume de plante, sunt și unele care au nume de... culori. E vorba, mai exact, despre ceaiul roșu, verde, alb, albastru sau negru. Iată ce trebuie să știți despre fiecare!
Negru
Activează metabolismul
Este foarte răspândit în cultura occidentală grație mirosului aromatic, dar și conținutului ridicat de teină. Este perfect pentru a-l consuma la prima masă de dimineață, pentru că activează metabolismul. Englezii includ ceaiul negru în fiecare mic dejun. Cele mai bune tipuri de ceai negru provin din regiunea Darjeeling sau Asmen, din India. Este indicat să-l consumați fără lapte, zahăr sau miere.
Verde
Previne cancerul
Ceaiul verde ajută metabolismul în procesul de ardere a grăsimilor, are efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară și ajută chiar și la prevenirea cancerului. Consumați minimum o ceașcă plină cu ceai verde pe zi, și rezultatele nu vor întârzia să apară. De asemenea, ca să profitați din plin de efectele acestei infuzii, alegeți să-l consumați tot simplu, fără lapte sau zahăr. Un desert delicios și ușor pentru masa de prânz poate fi o cană cu ceai consumată cu un pătrățel de ciocolată neagră.
Roșu
Ameliorează digestia
Este un tip de ceai produs în Africa și folosit în principal în diete, grație proprietăților sale de a arde grăsimile. Se spune că puteți slăbi trei kilograme în doar cinci zile dacă beți zilnic trei căni. Ceaiul roșu poate regla nivelul de colesterol și acid uric din organism, îmbunătățește digestia, circulația și tensiunea. Are proprietăți antiîmbătrânire; nu declanșează insomnii; protejează ficatul; scade nivelul colesterolului; îmbunătățește memoria; previne constipația; reglează nivelul zahărului din sânge; elimină stresul; diminuează durerile de cap; întărește imunitatea și face pielea mai frumoasă.
Alb
Respinge radicalii liberi
Este considerat cel mai bun antioxidant natural, fiind de patru ori mai puternic decât ceaiul verde. Bogat în vitaminele C și E, ceaiul alb este benefic pentru păr, deoarece îl face mai puternic, combate radicalii liberi, previne îmbătrânirea și diminuează nivelul de zahăr din sânge. Bucurați-vă de savoarea unei cești cu ceai alb fără să adăugați zahăr sau miere. Și dacă nu vă place deloc neîndulcit, cel puțin puneți mierea după ce infuzia s-a răcit. În caz contrar, mierea își va pierde proprietățile!
Albastru
Curăță organismul
Are un miros fructat, combinând caracteristicile ceaiului verde și ale celui negru. Este considerat unul dintre cele mai bune tipuri de ceai pentru sănătate, având proprietăți digestive și de curățare a organismului. Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai albastru este ceaiul de iasmin, care are un gust delicios.