de Carmen Ciripoiu
Cunoscută și sub denumirea populară de pojarniță, sunătoarea este una dintre plantele cel mai folosite din întreaga lume pentru proprietățile sale extraordinare asupra organismului, având efecte minunate atât asupra trupului, cât și asupra echilibrului emoțional.
Domoleşte migrenele
Farmacie în sine datorită compușilor săi foarte importanți, printre care colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile, sunătoarea este un calmant de excepție, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, tratarea crizelor de isterie sau a nevralgiilor faciale. Pentru rezolvarea migrenelor, cefaleei sau a nevralgiei de trigemen, excepțională este infuzia de sunătoarea, din care se consumă trei căni pe zi. Modul de preparare al acesteia este următorul: două linguri cu sunătoare uscată și mărunțită se opăresc cu 250 ml apă fiartă, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se filtrează și se îndulcește cu miere. La fel de utilă este și tinctura de sunătoare, din care se administrează 30 de picături de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de tei. Tinctura de sunătoare se obține astfel: două linguri cu sunătoare uscată și mărunțită se pun la macerat în 100 ml alcool și se lasă zece zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Se filtrează apoi printr-un tifon şi se lasă la decantat în frigider alte șase zile, după care se filtrează din nou. Se depozitează în sticle închise la culoare.
Tinctura, de folos în tulburările de somn
Tulburările de somn și depresia, considerate afecțiunile cel mai des întâlnite ale secolului XXI, pot fi tratate cu ajutorul unei cure cu tinctură de sunătoare. Se consumă 15 picături de tinctură de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, în cure de câte trei săptămâni. Tratamentul este util și pentru multe alte afecțiuni ale sistemului nervos, precum depresiile biologice. De asemenea, se mai poate face o cură cu infuzie de sunătoare pentru a combate îngrășarea ce apare pe sistem nervos. În acest caz, timp de patru săptămâni, se consumă o cană cu infuzie cu jumătate de oră înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi, iar după o pauză de o lună, tratamentul se poate repeta.
Antiinflamator al căilor genito-urinare
La rândul său, vinul de sunătoare este un ajutor prețios pentru cei cu probleme genito-urinare. În acest scop se recomandă consumul a 50 ml vin de sunătoare de trei ori pe zi, după masă. Modul de preparare al acestuia este următorul: patru linguri cu sunătoare uscată și mărunțită se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de zece zile, perioadă în care se agită de trei ori pe zi. Ulterior, compoziția se filtrează, apoi se lasă la decantat șapte zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduu. Se completează cu vin până la un litru și se depozitează în sticle închise la culoare.
PONT. Împotriva înțepăturilor de insecte se tamponează locul afectat cu oțet de sunătoare de câteva ori pe zi.
În ulcerul varicos se fac aplicaţii locale cu ulei sau cu unguent de sunătoare