de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Legenda spune că atunci când omul a fost alungat din Rai, Eva a luat cu sine un trifoi cu patru foi. De atunci, planta a fost considerată aducătoare de noroc. Ulterior i-au fost descoperite virtuțile vindecătoare împotriva abceselor, durerilor de oase sau bolilor doamnelor.
Oprește sângerările abundente
Bogat în vitaminele C, E, B, A, dar și magneziu, fier, calciu, fosfor, caroten, acid silicic, dar și taninuri și uleiuri esețiale, trifoiul roșu este un remediu de succes în tratarea bronșitei și a tusei convulsive. Peste un litru de apă în clocot se adaugă o cană cu flori și frunze de trifoi mărunțite. Preparatul se fierbe timp de 15 minute la foc mic, apoi se lasă câteva minute deoparte și se strecoară. Se administrează o lingură cu preparat înainte de masă, până la dispariția simptomelor bolii. Tot trifoiul roșu este de mare ajutor la detoxificarea sistemului limfatic. Peste un litru de apă în clocot se adaugă patru linguri cu trifoi mărunţit, se lasă să fiarbă zece minute şi se ţine la infuzat 20 de minute. Se strecoară şi se administrează cald o cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Cura durează 45 de zile. În cazul sângerărilor abundente la femei se fierbe o lingură cu pulbere de rădăcină de trifoi cu două căni cu apă clocotită. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară printr-un tifon. Se consumă o lingură de trei ori pe zi, după mesele principale, până ce simptomele dispar.
Tinctura, de folos în avitaminoză
Cu totul deosebit este trifoiul roșu în inflamația ovarelor. În acest scop se fierb două linguri cu trifoi mărunțit în două căni cu apă. Se lasă la răcit și se strecoară. Se administrează o lingură, de patru ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni. Persoanele care suferă de constipație pot apela cu încredere la infuzia cu trifoi roșu. Peste două linguri cu inflorescenţe de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se consumă un sfert de cană, de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează patru zile. La rândul său, tinctura de trifoi este recomandată celor care suferă de avitaminoză. Se administrează o linguriță pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz. Modul de preparare al tincturii este următorul: un borcan de doi litri de culoare închisă se umple pe jumătate cu flori de trifoi, apoi se amestecă bine cu un litru de vodcă. Se acoperă și se lasă la loc răcoros două săptămâni, timp în care se agită recipientul. Ulterior se strecoară lichidul. Trata- mentul durează o lună și se poate relua după zece zile de pauză.
Dizolvă pietrele la rinichi
Tot trifoiul roșu este unul dintre cele mai bune remedii împotriva pietrelor formate la rinichi. Peste o lingură cu plantă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se consumă 100 ml de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Tratamentul durează 21 de zile și se poate relua după o lună de pauză. În cazul diabetului, peste un vârf de cuțit cu flori uscate de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se administrează o lingură, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează trei săptămâni și se reia după zece zile de pauză.
Preparatele cu trifoi sunt interzise femeilor însărcinate și celor care alăptează