de Monica Beleneş şi Alexandru Brădescu
Albăstrelele se numără printre cele mai frumoase flori de câmp şi inevitabil ajung în casele noastre în buchete aspectuoase. După cum le spune şi numele, florile lor sunt albastre, însă nuanţele variază de la albastru deschis până la albastru-violet, violet, roz-violaceu sau chiar alb. Pe lângă efectul lor decorativ, albăstrelele sunt foarte utile şi ca plante medicinale. Interesant este că în acest scop sunt folosite doar florile albastre, nu şi cele violacee sau albe.
Potoleşte mâncărimile în caz de urcior
Din punct de vedere terapeutic, pot fi utilizate atât în uz intern, sub formă de ceai diuretic, cât şi în uz extern, sub formă de calmant în iritaţiile oculare. Ambele fără risc de efecte secundare. Ceaiul se face dintr-o jumătate de linguriţă la o cană cu apă clocotită, care se bea în două-trei reprize, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Iar pentru băile de ochi sau comprese se prepară o infuzie mai concentrată. Aproximativ o linguriţă cu plantă la cană cu apă fiartă. Este cunoscut faptul că albăstrelele se remarcă mai ales prin beneficiile în îngrijirea şi în tratarea ochilor. Ele calmează iritaţiile oculare, mâncărimile la nivelul ochilor, conjunctivitele, urciorul şi chiar iritaţiile pielii din jurul ochilor. Infuzia de albăstrele e folosită pentru spălarea ochilor umflaţi, obosiţi sau dureroşi. Cât despre amăreala albăstrelelor, le face un remediu natural pentru problemele digestive şi gastrointestinale, de la constipaţie, diaree, gaze până la indigestii. În plus, stimulează pofta de mâncare, fiind folosite şi în tratarea anorexiei.
Calmează neplăcerile asociate de endometrioză
De asemenea, conţin calciu, care este esenţial pentru dezvoltarea oaselor, precum şi antociani şi flavonoizi, componente care le cresc mult valoarea medicală. Fiind bogate în săruri de potasiu şi taninuri, albăstrelele au, pe lângă efectul astringent şi antiinflamator, un bun efect antiseptic, calmant şi liniştitor. Mineralele ajută, de asemenea, la reglarea nivelurilor pH-ului din sânge. Albăstrelele sunt bogate şi în vitamina C, acid folic şi alţi compuşi organici care ajută la detoxifierea organismului. Ele sunt aplicate şi pe răni, tăieturi sau ulceraţii. În acelaşi scop poate fi folosit şi sucul obţinut din frunzele de albăstrele. Planta este şi un astringent oral, fiind folosită pentru a curăţa ulceraţiile de la nivelul gurii. Calmează, de asemenea, crampele menstruale sau neplăcerile asociate de endometrioză. Dar albăstrelele au un efect calmant şi asupra sistemului nervos, ajutându-i pe cei care suferă de anxietate, stres, depresie sau de alte probleme asemănătoare.
Şi în industria cosmetică, albăstrelele sunt un ingredient de bază. Le întâlnim în loţiuni de plajă, în demachiante, în farduri pentru ochi sau pentru ten, în loţiuni şi creme hidratante, în pudre pentru ten, fond de ten, măşti şi tratamente antiîmbătrânire, şi lista poate continua