de Monica Beleneş
Vă plac alunele, dar vă temeți că veți lua în greutate dacă le mâncați zilnic? Ca orice aliment consumat în exces, ele vă pot rotunji silueta. Dar există şi o veste bună! Cele fără sare şi necombinate cu o bere vă pot menţine în formă.
Sunt foarte nutritive şi se digeră uşor
Este perfect adevărat că 100 g alune conţin peste 500 de calorii, dar la fel de adevărat este că sunt foarte nutritive şi se digeră uşor. Miezul conţine 3%-6% apă, 52%-69% grăsimi, 12%-28% substanţe proteice, 2%-3% săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, mangan, fier etc.), provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP; E (6-6,5 mg/100 g), acid pantotenic, acid folic (71 mg/100 g) şi vitamina P. Datorită acestor proprietăţi, alunele au efect antianemic, remineralizant, vermifug şi servesc chiar şi ca tonifiant nervos, uşurează activitatea tractului gastrointestinal şi contribuie la buna funcţionare a ficatului, ochilor şi pielii.
Au proprietăţi energizante
Cu cât înaintați în vârstă, trebuie să acordați o importanță deosebită alimentelor bogate în niacin (sau vitamina B3), cum ar fi alunele. Acestea vă pot proteja împotriva declinului cognitiv relaționat cu vârsta și a bolii Alzheimer. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina B3 este de 16 mg pentru bărbați si 14 mg pentru femei, 1/4 cană cu alune, adică în jur de 35 g. Datorită cantității mari de fosfor și de calciu din compoziția lor, alunele contribuie semnificativ la creșterea puterii de concentrare. În același timp au și un puternic efect energizant, fiind recomandate în special copiilor, sportivilor, persoanelor în vârstă, celor aflate în convalescență sau care suferă de anemie, dar și femeilor cu tulburări de menopauză. Alunele sunt bogate în resveratrol, o substanță produsă de anumite plante care s-a dovedit eficace în combaterea cancerului, fiind, de asemenea, antivirală, neuroprotectivă, antioxidantă, antiinflamatoare. Deşi au o grămadă de proprietăți, anumitor persoane le pot cauza alergii grave, care pot duce la șocuri anafilactice fatale.