de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Desfătare pentru ochi și miros, iasomia, mireasa florilor, nu este doar una dintre bucuriile primăverii, ci și unul dintre leacurile pe care ni le-a lăsat moștenire natura.
Trofic al sistemului nervos central
Fie că e vorba despre infecții respiratorii acute sau boli respiratorii cronice, iasomia reușește să facă față cu brio. Se administrează decoct de iasomie, două căni pe zi, îndulcite cu miere. Preparatul se obține astfel: patru linguri cu plantă uscată și mărunțită se fierb timp de o jumătate de oră în 500 ml apă și se completează când apa se evaporă. La final se filtrează printr-un tifon. Un adevărat panaceu este planta în sindromul picioarelor obosite. În acest caz se folosesc decoctul (două cești pe zi îndulcite cu miere), infuzia de iasomie (trei cești pe zi, îndulcite cu miere) sau tinctura de iasomie, din care se consumă 30 de picături de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai din frunze de Ginkgo Biloba. Modul de preparare al tincturii este următorul: 20 g frunze sau flori de iasomie uscate și mărunțite se pun la macerat în 100 ml alcool zece zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Ulterior se filtrează și se lasă la decantat în frigider alte șase zile. Se filtrează din nou printr-un tifon și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Iasomia este, de asemenea, un trofic al sistemului nervos central. În acest sens, se consumă 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de tei.
Crește libidoul
Tot iasomia este alături de persoanele suferinde de boli neurologice, precum cefaleea sau migrenele, ajutându-le să învingă maladia. Se consumă două căni cu decoct de iasomie pe zi îndulcit cu miere sau 30 de picături de tinctură de iasomie, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai. Foarte util este și vinul de iasomie, din care se consumă trei linguri, de două ori pe zi, după masă. Vinul se prepară astfel: 20 g flori de iasomie uscate și mărunțite se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de zece zile, perioadă în care se amestecă de câteva ori pe zi. Ulterior, vinul se filtrează, se lasă la decantat încă șase zile, se mai filtrează o dată și se completează cu vin până la un litru. Tratamentul este recomandat și persoanelor care suferă de boli alergice, din sfera căilor respiratorii superioare. De asemenea, vinul de iasomie este considerat afrodiziac în creșterea libidoului. Se administrează 100 ml seara, înainte de culcare. Același efect îl are și infuzia din flori de iasomie, o cană cu ceai consumată în fiecare seară.
Uleiul, efecte rapide în alergii cutanate
La rândul său, uleiul volatil de iasomie este excepțional în urticarii, alergii cutanate de natură alimentară sau medicamentoasă sau înțepături de insecte. În acest caz se fac tamponări locale. Efectul se observă rapid. În bolile aparatului respirator și din sfera ORL sunt indicate inhalațiile cu infuzie de flori de iasomie. Atenție! Ceaiul de iasomie este recomandat să fie consumat până la ora 17:00, deoarece poate provoca insomnie și agitație. Depășirea dozei recomandate poate duce la dureri abdominale, disfuncții renale, tulburări menstruale. Nu se recomandă persoanelor care suferă de aciditate la stomac sau de gastrite.
PONT. Uleiul de iasomie combate obezitatea şi accelerează metabolismul.