de Carmen Ciripoiu
Din secolul I î.Hr., de când l-a vindecat pe Regele Mithridades al VI-lea Eupator, turița-mare (care a și primit numele regelui, „Eupatoria Agrimonia”) nu încetează să uimească lumea medicală, care, mai nou, a și recunoscut planta ca tratament împotriva afecțiunilor ficatului, tulburărilor digestive, bolilor de rinichi sau reumatismului.
Sfărâmă pietrele bilei
Cunoscută și sub numele de turicioară, scai-mărunt sau leușteanul muntelui, turița-mare este renumită în medicina populară ca un remediu foarte bun în vindecarea efizemului pulmonar. Se consumă o cană cu ceai de trei ori pe zi, preparată astfel: o linguriță cu plantă, uscată și mărunțită, se amestecă bine cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat două minute, apoi se strecoară. Planta este, totodată, recunoscută ca fiind un leac foarte bun pentru cei care au pietre la fiere. În acest caz, 10 g pelin și 20 g turiță, ambele uscate, se macină în râșnița de cafea. Peste o linguriță cu acest amestec se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Preparatul se consumă cald, cu înghițituri mici. Deși este amară, infuzia se recomandă a fi administrată fără a fi îndulcită. Tratamentul durează două săptămâni și se poate relua după alte două săptămâni de pauză.
Reglează menstruația
Doamnele care au menstruația neregulată sau dureri în perioada ciclului găsesc în turiță un prieten bun. Într-un recipient se adaugă o parte plantă și cinci părți alcool și se lasă la macerat timp de zece zile, apoi se filtrează. Se administrează zece picături de trei ori pe zi, cu zece zile înainte de începerea menstruației. Durata tratamentului este de trei luni. Tot turița este un leac bun în afecțiunile tractului gastrointestinal. Peste trei linguri cu pulbere de plantă se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se consumă o jumătate de cană, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale. Durata tratamentului este de zece zile. Preparatele din turiță nu sunt recomandate persoanelor care suferă de constipație, coagularea rapidă a sângelui sau hipotensiune arterială.
Deși este amară, infuzia se recomandă a fi administrată fără a fi îndulcită