de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Leziuni ale țesuturilor provocate de acțiunea focului, a apei, a curentului electric, a diferitelor genuri de radiații sau a substanțelor chimice, arsurile conduc, dacă nu sunt tratate la timp, la apariția complicațiilor hepato-renale, pulmonare sau a tromboemboliei.
Tipuri de leziuni
În funcţie de gravitatea leziunii produse, arsurile sunt graduate în patru trepte. Arsurile de gradul I sunt cele manifestate prin zone de roşeaţă pe piele, edeme, dureri, usturimi, febră, frisoane, greţuri, vărsături, reacţii care dispar după două-trei zile, lăsând o piele uşor pigmentată, dar fără cicatrice. În arsurile de gradul II, pielea este intens înroşită, dureroasă şi cu vezicule pline cu serozitate apoasă. În arsurile de gradul III este vorba despre distrugerea pielii şi a unei părţi din ţesuturile subcutanate (grăsime, muşchi, vase sangvine), care se pot infecta, întârziind vindecarea şi lăsând cicatrice vizibile. Cel mai periculoase sunt cele de gradul IV, când este vorba despre carbonizarea epidermei şi a dermei din zona afectată, până la muşchi şi oase.
Infuzia din flori de mușețel are rol decongestiv
Tratamentele oferite de natură sunt indicate mai ales în tipurile I și II ale arsurilor. O plantă cu efecte uimitoare în această afecțiune este plopul negru. Se fac băi locale cu infuzie din 200 g muguri zdrobiți la un litru de apă clocotită. Un excepțional unguent se obține astfel: 20 g muguri zdrobiți și umectați timp de 24 de ore cu 5 ml alcool se combină cu 100 g untură și 5 g ceară de albine. Se ține pe baia de apă timp de trei ore, se strecoară și se amestecă foarte bine, până se omogenizează. La rândul lui, mușețelul este un bun prieten al celor care suferă de arsuri. În cazul apariției bășicuțelor, se face o infuzie din două linguri cu flori de mușețel la 250 ml apă clocotită. Cu acest preparat se fac spălături locale. Poțiunea are efect antiseptic, decongestiv și cicatrizant. Acțiune calmantă, antiinflamatoare și dezinfectantă are și infuzia obținută din două linguri cu flori de coada-șoricelului și 250 ml apă clocotită, cu care se fac spălături locale.
O baie de 30 de minute în apă rece, în care aţi amestecat două căni cu făină de ovăz, constituie un remediu calmant eficient în cazul arsurilor solare
Fierte, frunzele de salată alină durerile
Cataplasmele cu cartofi cruzi și rași, morcovul ras, feliile de tomate, frunzele fierte de salată sau varză au rolul de a alina durerile și de a ajuta la o vindecare cât mai rapidă a arsurilor. Tătăneasa este la rândul ei folosită frecvent în oblojirea arsurilor. Se prepară un decoct (patru linguri cu plantă la 250 ml apă) care se fierbe timp de un sfert de oră într-un vas acoperit. Un efect uimitor în cicatrizarea arsurilor îl are uleiul de in amestecat cu apă de var, în părți egale, până se formează un lichid alb-lăptos. Atenție! Arsurile de pe față nu se pansează! Dacă sunt provocate prin opărire cu smoală, se tamponează fața cu motorină până se dizolvă smoala, apoi se aplică pe rană o mască din albuș proaspăt, bătut spumă. În final, se tamponează cu miere sau cu propolis.