de Carmen Ciripoiu şi Claudiu I.
Chiar dacă au un rol benefic în organism, deoarece împiedică pătrunderea bacteriilor în faringe odată ce s-au inflamat, amigdalele dau naștere unei infecții dureroase, care, netratată, poate produce complicații grave.
Pacientul poate prezenta iritații cutanate sau înroșirea feței
Cel mai important simptom al amigdalitei este durerea în gât, urmată de tuse, cefalee, disconfort la înghițire, febră, oboseală și, în unele cazuri, dureri la nivelul urechilor sau al gâtului și noduli limfatici măriți în această zonă. Alte simptome ale amigdalitei, destul de rare, care nu trebuie ignorate, sunt vărsăturile, constipația, respirația urât mirositoare și dificultatea la deschiderea gurii. De asemenea, cei mici se plâng deseori de durere abdominală, ce poate fi cauzată de inflamarea nodulilor limfatici de la nivelul abdomenului. Dacă boala este cauzată de un virus, precum cel gripal, apar și simptomele aferente, cum ar fi rinoreea. Dacă afecțiunea este determinată de bacterii, pacientul poate prezenta iritații cutanate sau înroșirea feței.
Usturoiul e antibacterian
Bun împotriva viermilor intestinali și calmant pentru durerile de dinți, usturoiul este și un leac de excepție împotriva amigdalitei și a altor infecții în gât, datorită efectului său antibacterian, antiinflamator şi antiseptic local. Se ia un cățel de usturoi și se păstrează în gură timp de 15 minute. Acesta va anestezia locul dureros. Foarte puternică în lupta cu amigdalita este și salvia, care are efect antimicrobian, calmant și astringent. Se face gargară cu ceai de salvie de câteva ori pe zi. Un remediu foarte bun folosit și de chinezi pentru amigdalită este păpădia. Se fierb 30 g rădăcină de păpădie în trei căni cu apă clocotită până ce lichidul scade la jumătate, apoi se consumă siropul rezultat. Un alt antibiotic bun este ceaiul de mușețel. Se pregătește o infuzie dintr-o linguriță cu plantă uscată la 250 ml apă și se consumă trei căni pe zi. În același timp se face și gargară.
Compresele cu lămâie scad febra
Pentru tratarea amigdalitei se poate folosi și tinctura de gălbenele, care are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice şi anestezice. Tinctura se prepară din două-trei flori de gălbenele la 100 ml alcool. Se diluează 10-15 picături de tinctură în100 ml apă, iar cu acest preparat se face gargară de trei ori pe zi. Recunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene şi antivirale, cartoful este eficient când este utilizat extern, sub formă de cataplasmă, în tratarea amigdalitei. Se fierb 500 g cartofi în coajă, apoi se zdrobesc. Pentru a evita arsurile, se înfășoară gâtul într-un prosop şi se aşază cartofii deasupra. Se lasă să acționeze până când se răcesc. Dacă aveți febră şi frisoane din cauza amigdalitei, lămâia vă vine în ajutor. Se amestecă o lingură cu zeamă de lămâie într-un sfert de litru de apă și se lasă câteva minute. Se înmoaie un șervet, se presează ușor pentru a îndepărta surplusul de lichid şi se așază în jurul gâtului. Se păstrează compresa o oră.
Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, care se mestecă foarte bine, apoi se înghite încet