de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Cu o mireasmă asemănătoare cu cea a lămâii, roinița, planta pentru care germanii au un adevărat cult, cunoscută și sub numele de melisă sau de mătăciune, este un leac verificat împotriva asteniei de primăvară și a asteniei, în general, dar și un bun prieten al persoanelor suferinde de inimă.
Benefică în tulburările de memorie posttraumatice
Menționată de medicii greci și romani, după cum dovedesc scrierile lui Theophrast sau Varro, care au trăit în Antichitate, roinița a fost numită, datorită incredibilelor sale calități, și elixir de viață lungă. Planta are acțiuni benefice asupra oboselii intelectuale, a nevrozelor sau pentru calmarea tahicardiilor, dar și efecte excelente asupra insomniei și a migrenelor. De asemenea, preparatele din roiniță sunt remarcabile în reglarea activității sistemului nervos. În acest caz, se administrează tinctură de roiniță, o linguriță, de patru ori pe zi, în cure de minimum patru luni. Modul de preparare a tincturii de roiniță este următorul: se pun într-un borcan 15 linguri cu pulbere de roiniță peste care se adaugă două pahare cu alcool alimentar. Se închide borcanul bine și se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi se filtrează. Tinctura se depozitează în sticluțe mici, închise la culoare. Ținut pe termen lung, acest tratament este excepțional în lupta cu boala Alzheimer, reducând starea de agitație și îmbunătățind memoria, contra tulburărilor de memorie posttraumatice, precum și a tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. Cercetări recente au confirmat faptul că roinița are și un efect antioxidant, ceea ce înseamnă că menține tinerețea celulelor din organism prin anularea proceselor de formare a radicalilor liberi în moleculele din sânge responsabile de îmbătrânirea țesuturilor.
Excepţională împotriva hipertiroidiei
Și tot tinctura de roiniță reglează ciclul menstrual. Se recomandă o combinație în proporții egale de tinctură de roiniță și tinctură de crețișoară, din care se consumă șase lingurițe pe zi, timp de o lună. De asemenea, roinița este un leac excepțional și pentru hipertiroidie. Se recomandă infuzie combinată de roiniță, din care se consumă un litru pe zi, în patru reprize. Tratamentul durează două luni, cu două săptămâni de pauză. Remediul este foarte bun și în cancerul de tiroidă, întrucât planta are efecte antitumorale dovedite. Un litru de infuzie combinată de roiniță, consumat zilnic, ajută la combaterea majorității formelor de reumatism, având o acțiune antiinflamatoare articulară, antialgică, încetinind sau chiar oprind procesele degenerative. Extern, se ung articulațiile afectate cu ulei de roiniță, la care se adaugă puțin ulei volatil de mentă: trei picături, la o linguriță cu ulei de roiniță.
Planta nu se folosește de persoane care utilizează sedative sau calmante de sinteză. De asemenea, nu este administrată pe termen lung și în doze mari de persoanele care suferă de hipotiroidie
Inamic al virusurilor
Specialiștii în fitoterapie recomandă roinița și în cazul virusurilor care produc herpesul de tip I și II. În această situaţie, se face o cură de tinctură de roiniță (șase lingurițe pe zi), iar extern se pun de două ori pe zi comprese cu infuzie combinată. Un efect maxim îl au cataplasmele cu roiniță așezate pe locul cu probleme. Ulterior, peste leziunea herpetică se aplică tinctură de propolis, pentru a grăbi vindecarea. Infuzia combinată de roiniță este un excelent leac pentru dischinezie biliară, colecistită și un adjuvant contra litiazei biliare.