de Cătălina Tăgârță
Cine susține omul? Vegetația. Și de unde vine vegetația? De la pământ. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce strămoșii erau mult mai sănătoși decât oamenii din prezent, răspunsul este simplu: trăiau mai aproape de natură și de argilă, pe care o foloseau ca material de construcție, ca veselă și ca... medicament. Terapeutul Liviu Buluș (medalion; mentormacro.com) ne-a pus la curent cu beneficiile și cu modul de utilizare al argilei.
„Nanoparticulele de pe pereții vasului de lut se transmit în mâncare”
- Sub ce formă se găsește argila?
- Argila se găsește sub formă de pulbere, de granule sau de bucăți mai mari de pământ. Ați văzut că la țară oamenii își fac și case cu argilă. Folosită în scop terapeutic, ea taie aciditatea din organism, fiindcă este alcalină. Însă are o mie de efecte benefice. Până la urmă, putem spune că e un pământ, un lut vindecător. Dar argila se poate folosi și în bucătărie, fie se poate consuma ca atare - spre exemplu, adăugată direct în compoziția prăjiturilor, fie ajută la prepararea alimentelor - de pildă, se învelește un pui în niște frunze de varză, se leagă bine și se unge de jur-împrejur cu argilă, se formează o crustă și se coace pe cărbuni. E ca și cum ați găti într-o oală de pământ.
- Argila își lasă proprietățile în mâncare chiar dacă nu e consumată ca atare?
- Da. Argila se usucă, devine un cuptor, coace foarte bine puiul, și apoi se desface și se dă jos atât ea, cât și pielița de pe pui, care e foarte bine copt și are un gust bun, plus că toate proprietățile argilei sunt transmise în mâncare. Dar și oalele de pământ fac același lucru. Nanoparticulele de pe pereții vasului de lut se dizolvă foarte puțin de fiecare dată și se transmit în mâncare. Dar eu pun câte o lingură-două cu argilă direct în mâncare. Aceasta cade la fundul vasului, dar își transferă nanoparticulele - particule foarte fine, care pot intra și în organism. Ea se dizolvă în acid, deci este același lucru dacă aș pune-o în oțet, în zeamă de lămâie sau în sucul gastric.
„Lucrează”, practic, peste tot în organism
- Deci în organism se absoarbe?
- Argila are două mari proprietăți: pe de o parte, se încarcă ea cu lucruri care sunt inutile în organism, precum bacterii și celule moarte, iar, pe de altă parte, cedează organismului ce îi lipsește. Veți spune: dar de unde știți asta? Păi s-a făcut analiza argilei, s-a dat oamenilor să o consume și apoi au fost duse la analize fecalele. Specialiștii au văzut ce lipsea și cu ce s-a încărcat organismul în plus. Deci, până la urmă, dacă o boală nu se vindecă nici cu argilă, nu se mai vindecă deloc. Cu alte cuvinte, argila vindecă și imposibilul.
- Dumneavoastră pentru ce o recomandați pacienților?
- Pentru orice problemă a tubului digestiv. Sunt unii pacienți care ies afară cu sânge sau suferă de boala Chron, de gastrite, de ulcer, de colon iritabil, de colite. Apoi, o recomand celor cu probleme ale rinichilor, persoanelor care au diverse inflamații. Argila „lucrează”, practic, peste tot în organism. Poate fi aplicată și exterior pe corp, deci să se facă un fel de ungere cu argilă.
- Pentru asta trebuie dizolvată puțin, nu?
- Există și sub formă de pastă. Cu argila se lucrează mult și în cosmetică. De exemplu, îndepărtează celulita, deci, cineva care vrea să slăbească, în 20 de zile, poate da jos până la zece kilograme dacă mănâncă zilnic între 70 şi 200 de grame.
Ajută la slăbit
- Pentru slăbit, sub ce formă e recomandată? Se pune în pahar, se dizolvă și se bea?
- Sunt patru forme în care poate fi folosită. Varianta 1: se pune în apă, se amestecă bine, se lasă de seara până dimineața și se bea numai apa care rămâne deasupra. Varianta 2: se amestecă argila cu apa și se bea tot conținutul din pahar, deci inclusiv argila - preparat cunoscut și sub numele de „lapte de argilă”. Varianta 3: se poate găsi și sub formă de granule, care au aspectul unor bomboane și pot fi supte, crude, ca să absoarbă toate sucurile, că apa amintită anterior trece în viteză prin stomac și se duce direct în intestinul subțire, gros..., pe când granulele sunt mai eficiente. Varianta 4: sub formă de pastă, care se aplică pe piele. Astfel puteți scoate toate toxinele din corp. Eu am argilă albastră acum.
- Ce are deosebit cea albastră?
- Are aceeași „lungime de undă” cu celulele sănătoase, este cea pozitivă dintre toate... Argila se măsoară cu un pendul și, dacă acul se mișcă de la dreapta la stânga, înseamnă că e cea mai potrivită cu organismul uman.
„Scade tensiunea și crește părul”
- Cum este la gust?
- Are un gust extraordinar, nu e nici acră, nici dulce. Taie pofta de mâncare, nu are nicio calorie și oferă în schimb energie. Eu am mâncat și jumătate de kilogram pe zi și nu s-a întâmplat nimic. Din contră, am observat că scade tensiunea și crește părul. În plus, îi ajută pe cei care au probleme cu glicemia sau care suferă de diabet, are capacitatea de a topi tumorile, e extrem de benefică... Urmează să țin și un curs despre argilă, momentan am făcut un mic manual pe această temă. Sunt zeci de exemple cu americani care și-au vindecat bolile astfel. De fapt, ei ne-au cam deșteptat și, după ce am citit anumite cărți, mi-am dat seama că, practic, calc cu picioarele pe medicamente, adică pe argilă. Acum caut argilă, merg la bulgari, țin conferințe...
- Ce ne mai puteți spune despre acest produs miraculos?
- Este bine să o dați pe tot corpul, că întinde toate ridurile, toate semnele, dă drumul la articulații, rezolvă simptomele neplăcute provocate de reumatisme, vă scapă de tuse.
Se începe cu o cură de 21 de zile
- Dar cât trebuie ținută o cură? Să zicem, pentru cineva care are probleme cu stomacul și cu rinichii...
- Știți cum e..., dacă omul bea alcool și ia argilă, degeaba ia. Trebuie îndepărtată și cauza, deci să renunțe și la alcool. Normal, unii au povestit că s-au vindecat în cinci-șase luni, dar pentru început se poate ține cură de 21 de zile: șapte zile cu apă, șapte zile cu lapte și o săptămână să ronțăiți granule, apoi faceți zece zile pauză. Alții țin cura „à la long”, beau lapte de argilă toată ziua și se simt foarte bine.
- Ce cantitate se recomandă?
- Se pot lua de la cinci grame în sus. De obicei, stabilim doza în funcție de afecțiune și de istoricul medical.
Se pot face şi băi
- Să zicem că o persoană are probleme la rinichi. Ce cantitate să ia?
- Poate bea apă de argilă (o lingură la un pahar cu apă) pentru a scăpa de pietre. Dar la rinichi e mai bine să se pună cataplasme (deci să fie folosită extern). Se pune un centimetru grosime de argilă între două pânze, se așază timp de una-două ore în zona rinichilor și va scoate toxinele direct prin piele. Veți observa cum se schimbă și culoarea argilei. Sau se pot face și băi. Se pun unul-două kilograme în cadă (se va obține un fel de cafea cu lapte) și se stă în apă 20 de minute, astfel încât să fie burta acoperită. Însă de preferat este ca operațiile acestea să fie făcute într-o ordine. Întâi trebuie să curățăm organele interne, să pregătim ficatul, rinichii, plămânii - care vor primi multe toxine brusc. Dacă dați de la început pe tot corpul, este posibil să înceapă brusc o izbucnire de toxine în toate direcțiile (nas, piele, colon), pe care unii o simt ca pe o boală: îi doare capul, merg la medic fiindcă se sperie, intră în panică... Și atunci trebuie să li se explice ce și cum. Mi-a povestit o persoană care a fost paralizată ani buni că, după ce timp de nouă zile a fost băgată într-un butoi cu mocirlă de argilă până la gât, a zecea zi mergea pe picioarele sale. La reuniunile pe care le țin aduc și persoane care au folosit, cazuri rezolvate, cu supraoameni care au reușit să se vindece. Medicamentele mută boala dintr-un loc în altul, să zicem din colon în sânge, și de acolo mai departe. De aceea, oamenii trebuie să afle că pot apela și la alte soluții pentru a se vindeca, nu doar la substanțe chimice.