Main menu

header

626 8 1de Carmen Ciripoiu

Folosite mai ales în scopuri ornamentale, părăluțele sunt apreciate și pentru incredibilele lor virtuți terapeutice.

Îndepărtează pietrele la rinichi

Cele mai curajoase flori ale primăverii, părăluțele, cunoscute și ca năsturași sau bănuței, au început din ce în ce mai mult să uimească prin proprietățile detoxifiante, protectoare ale rinichilor şi plămânilor, dar şi antitumorale. Potrivit fitoterapeuților, cu totul excepționale sunt aceste plante în lupta cu insuficiența renală cronică. În acest scop se țin cure de două săptămâni cu infuzie combinată de părăluțe, din care se consumă trei căni pe zi. Părăluțele au rolul de a stimula capacitatea filtrantă a rinichilor, indiferent dacă aceasta a fost afectată de o infecție, de un proces autoimun sau de diabet. Persoanele care suferă de litiază renală cu urați găsesc, de asemenea, în părăluțe un ajutor foarte bun. În acest caz, se consumă ceai de părăluțe, la care se adaugă o linguriță cu muguri sau o linguriță cu frunzulițe proaspete de mesteacăn. Tratamentul durează trei săptămâni, perioadă în care se consumă doi litri de ceai pe zi. Preparatul se administrează gol, în două reprize, dimineața și seara.

Puternic efect drenor

De asemenea, părăluțele au rolul de a stimula și activitatea ficatului, fiind excepționale în tulburările de pigmentare a epidermei. Se recomandă infuzia de părăluțe, care are un puternic efect drenor, în cure de 21 de zile. În același timp, pacientul trebuie să opteze pentru o alimentație bazată cât se poate de mult pe legume și pe fructe crude, din care să nu lipsească salata de păpădie și părăluțele, frunzele de țelină, ridichile de lună, usturoiul și ceapa verde. Nu există om care să nu se fi confruntat vreodată cu dureri insuportabile de cap. Părăluțele sunt însă un remediu incredibil. În acest caz, se face o cură de două săptămâni cu salată de flori proaspete de părăluțe. Dacă migrena este asociată și cu o hidratare redusă, se vor consuma zilnic și trei căni cu ceai de părăluțe. Nu în ultimul rând, acesta este folosit și în hipertensiune. Se opărește o lingură cu flori proaspete cu o cană cu apă, se lasă la infuzat zece minute și se consumă două căni pe zi.