de Roxana Istudor
Plante folosite des în gastronomie, inclusiv sub formă de salată, bănuțeii au și o acțiune farmacologică binecunoscută, deloc de neglijat într-o serie de afecțiuni dintre cele mai comune.
Ușurează respirația
Astm, bronșite cronice și acute, pleurezie, tuse, laringită. Iată doar câteva dintre afecțiunile respiratorii care se întâlnesc frecvent și pentru care bănuțeii sunt plante de un real folos. Des utilizat în aceste cazuri este sucul de bănuței, care se face din planta proaspătă, folosind storcătorul de fructe. Se poate lua câte o linguriță de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale. Este foarte util, de asemenea, pentru reglarea proceselor metabolice, prin efectul de refacere a celulelor organismului.
Remediu pentru durerile uterine
În cazuri de boli de ficat (inclusiv hepatite), afecțiuni renale, dureri uterine, edeme inflamate, gaze intestinale, digestie lentă, migrene, reumatism, bănuțeii sunt recomandați sub formă de ceai, adevărat tratament cu efecte benefice semnificative. Se prepară dintr-o linguriță cu flori mărunțite la 100 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi. După 15 zile de tratament se face o pauză de 15 zile.
Îndepărtează petele de pe ten
Bănuțeii sub formă de unguent contribuie la ameliorarea iritațiilor pielii, a micozelor, calmează ochii inflamați, elimină petele de pe ten și contribuie la vindecarea rănilor. Pentru obținerea unguentului se folosesc 50 g plantă măcinată fin la 100 g grăsime (untură de porc sau unt fiert înainte pentru îndepărtarea impurităților). Se fierbe timp de trei ore pe baie de aburi. Amestecul se strecoară cald, apoi se pune la rece în cutiuțe mici. În cazul în care se dorește ca unguentul să fie mai consistent, se poate adăuga puțină ceară de albine, încălzind din nou, tot pe baie de aburi, până la omogenizare. De asemenea, frunzele de bănuței, mestecate ca atare, vindecă gingivita și stopează abcesele dentare.
Florile de bănuței, bine uscate și ținute în pungi de hârtie sau în săculeți de pânză, pot fi folosite timp de doi ani de la recoltare