de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu
Cu un gust aromat, asociat cu lemnul-dulce sau anasonul, feniculul nu însoțește doar preparatele culinare, cărora le dă o savoare unică, ci este și un veritabil medicament al naturii.
Înlătură menopauza prematură
Sursă excelentă de vitamina C, bogat în fibre, potasiu, molibden, mangan, cupru, fosfor și folați, dar și calciu, magneziu și fier. Așa ar putea fi descris în doar câteva cuvinte feniculul, o plantă cu totul deosebită din farmacia naturii. Părinții bebelușilor cu colici s-au bazat din cele mai vechi timpuri pe beneficiile incredibile ale feniculului. În acest caz se pun cinci-șase fructe zdrobite în 200 ml apă fierbinte și se consumă de trei ori pe zi. Atenție însă! Singurul care hotărăște care este cantitatea de ceai care trebuie administrată bebelușului este doar specialistul! În cazul femeilor care suferă de menopauză prematură, o insuficientă dezvoltare a sânilor, osteoporoză, feniculul este, de asemenea, un bun prieten. Se administrează pulbere de plantă, în cele mai dese cazuri asociată cu pulbere de mărar.
Elimină excesul de apă
Consumul regulat de ceai de fenicul ajută, totodată, la îndepărtarea excesului de apă din organism, întrucât acesta acționează ca un diuretic senzațional. În plus, este benefic şi în cazul eliminării toxinelor și reduce riscul apariției problemelor tractului urinar. Tot ceaiul de fenicul este un adevărat pansament pentru stomac, calmând arsurile gastrice și contribuind la o bună digestie. În același timp, ceaiul de fenicul consumat înainte de masă taie pofta de mâncare, fiind de folos în obținerea siluetei dorite. Ceaiul se obține dintr-o jumătate de linguriță cu fructe zdrobite la 200 ml apă. Se consumă trei ceaiuri pe zi. În cazul pungilor de sub ochi cauzate de retenția de apă, se pun comprese cu ceai concentrat. Efectul este incredibil. Celor care s-au intoxicat cu plante sau cu ciuperci li se administrează ceai de fenicul, un litru într-o oră. Persoanele obeze trebuie să consume două lingurițe cu pulbere de fenicul cu un sfert de oră înainte de masă.