Main menu

header

630 6 1de Cristian Blănuţă şi Claudiu Melinte

Oțetul este folosit de secole în tratarea a numeroase afecțiuni. Poate fi de mai multe soiuri, care depind de materia primă utilizată în fabricarea lui: mere, struguri și alte fructe. Oțetul organic este o sursă naturală de vitamine și de minerale ce au capacitatea de a combate mulți factori care ne îmbolnăvesc.

Accelerează metabolismul

Cu toții folosim oțetul drept condiment, el fiind întrebuințat chiar mai mult decât vinul în gastronomie. Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale acestui produs important, se alege oțet natural și nu oțet sintetic. Diferența dintre cele două produse este mare. Primul conține 97% apă și substanțe active: esteri, alcooli polihidroxilici, acid citric, acid malic, acizi acetici, aldehide, macro și microelemente (magneziu, potasiu, seleniu, cupru, mangan, fosfor, sodiu, calciu, fier, zinc), al doilea este format din apă și acid acetic.

630 6 2Cel mai indicat este oțetul de mere organic, care se remarcă prin proprietățile antiinflamatoare, antibacteriene și analgezice. Conține vitamine (A, B1, B2, B6, C, E), oligoelemente, acid acetic, magneziu, siliciu, cupru, sulf, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, acid citric, acid oxalic etc. Oțetul organic se poate administra pe cale orală, se beau câte trei-patru lingurițe o dată sau diluate în apă. Acest tratament accelerează metabolismul, elimină grăsimile și carbohidrații, ajută la scăderea în greutate, deci este util în curele de slăbire, mai ales că diminuează și pofta de mâncare. De asemenea, reduce semnificativ tensiunea arterială, de aceea este recomandat persoanelor predispuse la hipertensiune arterială.

Cicatrizează leziunile de la nivelul pielii

Dacă se bea înainte de masă un pahar cu apă în care s-a adăugat o lingură cu oțet de mere, se poate crește aciditatea din stomac și se poate îmbunătăți digestia. Oțetul de mere ajută în tratarea indigestiei, intoxicațiilor alimentare, infecțiilor gastrointestinale, normalizează flora intestinală, purifică vasele de sânge, detoxifică ficatul, îmbunătățește reproducerea celulelor roșii și ameliorează durerile musculare, artritice, reumatismale. Este revitalizant pentru organism, are proprietăți antireumatice, combate stresul, oboseala și previne formarea calculilor renali.

Un alt mod de folosire a oțetului organic este prin aplicarea lui pe zona afectată. Vindecă leziunile de la nivelul pielii, entorsele, întinderile musculare și alte afecțiuni cutanate. Dacă este folosit la nivelul pielii, sub formă de comprese, poate trata anumite boli cutanate. Tonifică pielea uscată, dar trebuie folosit cu atenție pe pielea sensibilă. Ajută în combaterea acneei, este un produs astringent foarte bun, are efect antifungic, antiinflamator, se poate aplica local pe zona afectată de artrită sau de alte afecțiuni de acest fel, de tip reumatic.

Ajută în tratamentul varicelor

Oțetul de mere ajută şi în tratamentul varicelor. Prin frecționarea pielii cu oțet de mere dimineața și seara se stimulează circulația sângelui. Dacă se masează pielea corpului cu oțet de mere se scapă de oboseală ca prin minune, se catifelează și se tonifică pielea, acest tratament fiind foarte eficient. Datorită conținutului de minerale, vitamine și acizi organici, oțetul organic este benefic pentru piele, îi creează un aspect îmbunătățit, de întinerire. Este indicat pentru îngrijirea pielii, deoarece oferă frumusețe și strălucire, crește tonusul și restabilește mediul acid-alcalin al tegumentului.

Oțetul organic conține vitamine (A, B1, B2, B6, C, E), oligoelemente, acid acetic, siliciu, magneziu, cupru, sulf, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, acid citric, acid oxalic

Antiseptic excelent

Un alt avantaj al acestui preparat natural îl constituie proprietățile sale antiseptice excelente. De aceea este folosit în preparate cosmetice recomandate pentru îngrijirea pielii. Masca din oțet de mere și alte ingrediente naturale (miere şi gălbenuș crud) este tonică pentru piele, ajută la curățarea celulelor moarte și la hidratarea și îmbunătățirea aspectului tegumentului. Se face tratamentul timp de 10-15 minute, se spală fața cu apă călduță și apoi se aplică o cremă hidratantă.