de Carmen Ciripoiu
Potrivit specialiștilor, în România, bolile tiroidei afectează una din opt femei. E de ajuns ca un singur hormon să nu existe în cantitatea potrivită, și problemele încep să apară. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de funcționalitatea tiroidei găsiți în interviul cu fitoterapeutul Adriana Popescu (foto; număr de telefon: 0771.352.596).
„Persoanele bolnave au variații ale nivelului energetic”
- Problemele glandei tiroide sunt din ce în ce mai frecvente, de aceea, înainte de toate, vă rog să ne spuneți de ce e atât de importantă o glandă tiroidă funcțională? Cum ne dăm seama dacă avem probleme cu tiroida?
- Nu există sistem în organism care să nu fie influențat de tiroidă, de la creștere, la digestie, imunitate, calitatea tegumentelor, absolut tot. Pe partea de patologie nodulară, orice afectare a înghițitului, a vorbitului, schimbarea vocii, înecarea fără motiv, răgușeala și uneori modificări de greutate. Mai mult, cei care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide au variații ale nivelului energetic, intoleranță la frig sau la căldură, labilitate emoțională, variații ale tonusului. Cea mai întâlnită afecțiune tiroidiană este hipotiroidismul, adică atunci când tiroida nu produce o cantitate suficientă de hormoni. Există însă și hipertiroidismul, care apare când glanda tiroidă produce mai mulți hormoni decât este necesar. Principalele simptome ale hipotiroidismului sunt oboseala, vocea îngroșată, depresia, dificultatea la înghițit, tulburări de atenție, de memorie sau de concentrare, vorbire mai lentă, intoleranță la frig, tulburări de apetit, creștere în greutate, constipație, piele uscată, în special la nivelul coatelor și al genunchilor, scăderea ritmului cardiac. În ceea ce privește hipertiroidismul, ca simptome avem lipsa de energie, nervozitate, iritabilitate, intoleranță la căldură și transpirație, tremurul extremităților, pierderea în greutate, deși pofta de mâncare este uneori în exces, diaree, palpitații, stare de slăbiciune generală.
„Combinaţia de miere cu muguri de nuc, spectaculoasă în dispariţia nodulilor”
- Ce sunt nodulii tiroidieni și cât de periculoși sunt? Le putem veni de hac cu leacuri naturiste?
- Orice persoană, în momentul în care aude că are un nodul, se sperie, gândind că este vorba despre cancer. Dar în patologia tiroidiană, nodulul este un factor frecvent întâlnit. Dacă vorbim despre noduli cu dimensiuni de sub un centimetru, atunci nu sunt motive de îngrijorare. În cazul în care avem de-a face cu un nodul mai mare, prost delimitat, cu o structură anormală, vascularizat în interior, abia atunci începem să ne ridicăm semne de întrebare. De aceea, este foarte important ca o dată la trei-șase luni să fie făcută o ecografie tiroidiană. În ceea ce privește tratamentele naturiste, un rol extrem de important în această boală îl are mierea. Foarte bună este combinația de miere cu muguri de nuc.
200 g muguri de nuc se fierb în 400 ml apă, până când apa scade la jumătate, apoi mugurii se pasează și se lasă la răcit. După ce s-au răcit, se adaugă 300 g miere și se omogenizează bine compoziţia. Se iau trei linguri pe zi, câte una înainte de fiecare masă. Produsul se păstrează la frigider. Tinctura de propolis este, de asemenea, recomandată, 30 de picături de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, până la remedierea problemei. Și, evident, polenul de albine, două lingurițe pe zi, care se mestecă timp îndelungat înainte de a fi înghițit.
- Milioane de femei sunt atinse în fiecare an de creșterea în volum a glandei tiroide, așa-numita gușă care apare și în hipertiroidism, și în hipotiroidism. Ce este această gușă? Se moștenește genetic?
- În cele mai dese cazuri, da. Apariția și dezvoltarea gușei edemice sunt determinate mai ales de alimentația săracă în albumine și de intoxicațiile grave. Un alt factor declanșator al gușei este lipsa de iod. Celor bolnavi de gușă edemică li se recomandă în primul rând tratamentele externe - și aici mă refer la cataplasmele cu varză și argilă, care sunt excepționale. În timpul zilei este bine să se consume două pahare cu suc de varză. Sucurile de legume sunt iarăși recomandate, mai ales combinațiile de morcov, sfeclă roșie și spanac sau morcov și pătrunjel, morcov și țelină, spanac și țelină. Pe primul loc în tratarea gușei edemice se află sânzienele. Se face gargară cu infuzie caldă de sânziene, iar extern se pun comprese cu planta scoasă din ceai. Compresele se țin pe gât 20 de minute. Procedeul se face de trei ori pe zi. Utile sunt și masajele cu creme care au în compoziție sânziene sau pastă de măcriș amestecată cu ulei de măsline, care se aplică pe porțiunea dureroasă a gâtului.
„Pătlagina, grabnic ajutătoare în cancerul de tiroidă”
- Potrivit Societății Americane de Cancer, două din trei cazuri de cancer tiroidian se regăsesc la persoane cu vârste între 20 şi 55 de ani. De ce apare această boală nemiloasă? Poate fi ținută la distanță cu ajutorul plantelor de leac?
- Deşi motivele nu au fost descoperite încă, se ştie că apariţia cancerului la femei este de trei ori mai frecventă decât la bărbaţi. Cancerul tiroidian se manifestă printr-o varietate de simptome, care apar însă mai târziu în evoluţie, printre care: durerea gâtului, dificultate la înghiţire şi respiraţie, tumefiere sau creştere în volum a gâtului, răguşeală şi tuse în lipsa răcelii. În ceea ce privește vindecarea în cazul cancerului, încrederea și perseverența sunt pe primul loc. În paralel cu medicamentația, se consumă un macerat obținut din 300 g usturoi pisat, 500 g rădăcină de tătăneasă proaspăt rasă, 200 g sânziene tăiate mărunt, 50 g propolis solid mărunțit, 1 litru vodcă. Se lasă la macerat zece zile, se strecoară și se consumă o linguriță mică de trei ori pe zi. Preparatul se bea cât mai încet posibil, pentru ca gâtul să fie bine spălat. Pătlagina este grabnic ajutătoare în cazul cancerului de tiroidă. Frunzele proaspete se freacă bine cu puțină sare, până se transformă într-un terci care se pune pe o pânză curată și se aplică pe gât după ce în prealabil acesta a fost uns cu unguent de gălbenele sau cu ulei de maghiran.
„Consumaţi alimente bogate în seleniu!“
- Ce alimentație trebuie să adopte bolnavul de tiroidă?
- În hipertiroidie sunt interzise fructele de mare, nucile, întrucât sunt bogate în iod, iar persoanele care suferă de hipotiroidie trebuie să scoată din alimentație ridichea neagră, varza şi piersicile, deoarece influenţează sinteza hormonilor tiroidieni. Seleniul este un alt oligoelement important pentru o bună funcționare a tiroidei, deficitul de seleniu ducând la activarea proceselor autoimune tiroidiene și deficit de hormoni tiroidieni. Cantități mai mari de seleniu se găsesc în creveți, ton, cod, ficat, anumite tipuri de ciuperci. Zincul îmbunătățește funcția glandei tiroide. Alimente bogate în zinc sunt cerealele integrale, laptele, peștele, scoicile, carnea de pasăre, de vită sau de miel.