de Elena Şerban
După o iarnă lungă, în care alimentaţia este destul de săracă în legume, fructe sau verdețuri, organismul se resimte. De aceea, este cazul să reîmprospătăm sângele, dar şi să-l scăpăm de toxinele acumulate în sezonul rece. Printre plantele extrem de eficiente în acest scop se numără sălăţica. Aceasta se recoltează în întregime în timpul înfloririi (din aprilie până în mai) sau i se culeg doar frunzele (începutul lunii aprilie). Dacă este recoltată în întregime, este nevoie să folosiţi cazmaua, întrucât rădăcina este puternică, adânc înfiptă în pământ.
Remediu împotriva asteniei
Partea aeriană a plantei înflorite (Chelidonii Minoris Herba) este mai săracă în principii active. Sălăţica înflorită, cu sau fără rădăcini, se utilizează doar în terapiile externe. Frunzele tinere, ce apar înaintea florilor, se administrează crude în cura de primăvară sau se gătesc la fel ca și spanacul. Toate părţile colectate trebuie spălate foarte bine într-un jet de apă rece înainte de consum.
Frunzele tinere sunt antiscorbutice, antiastenice şi depurative. Recoltate înainte de înflorirea plantei, frunzele combat astenia de primăvară şi ajută la refacerea calitativă şi cantitativă a sângelui, drenându-l în acelaşi timp de toxine.
Este indicat ca la începutul curei să se înceapă cu 50 g de frunze în cazul adulţilor. Cantitatea de frunze poate creşte treptat, ajungându-se la maximum 100 g. Aceste minuni ale naturii sunt foarte eficiente dacă sunt mâncate sub formă de salate.
Leac pentru flebită!
În afară de efectul de detoxifiere, Chelidonii Minoris Herba combate eczemele, flebita, varicele, hemoroizii și vindecă muşcăturile de păianjeni, râia, îndepărtează căpuşele înfipte în piele, datorită acţiunii antiinflamatorii, astringente, antihemoroidale şi acaricide. În cazul afecţiunilor de piele, planta zdrobită se aplică pe locul afectat. Acelaşi efect se obţine şi prin aplicarea unei tincturi din plantă proaspătă.
Medicamente făcute în casă
Tinctura se prepară astfel: puneţi două mâini de plantă proaspătă în 100 ml alcool de cereale de 70%. Pentru obţinerea tincturii este nevoie ca amestecul să stea la macerat două săptămâni.
Unguentul (alifia) de sălăţică: fierbeţi pe baia de aburi la foc mic 100 ml ulei rafinat de floarea-soarelui la care se adaugă 30 ml tinctură de sălăţică.
Procesul de extracţie se termină atunci când tot alcoolul s-a evaporat (când soluţia nu mai scoate bulbuci). După aceea adăugaţi zece grame de ceară de albine şi zece grame de lanolină, amestecându-se în permanenţă până la lichefierea totală şi omogenă a amestecului. Se mai lasă câteva minute pe foc, după care se toarnă în borcănele de sticlă prevăzute cu capac.
Cele două preparate se utilizează consecutiv: locurile afectate se tamponează întâi cu tinctură, apoi se aplică unguentul.
- Supele şi ciorbele ce conţin frunze de sălăţică sunt considerate delicatese în Anglia;
- Masca de sălăţică este ideală pentru tenul deshidratat. Masca se obţine dacă amestecaţi o mână de frunze tocate foarte mărunt cu o jumătate de linguriţă cu ulei de porumb şi o linguriţă cu miere de tei. Masca rezultată se aplică pe faţă seara. După 20 de minute curăţaţi cu apă călduţă.