de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte
Cu un nume special, planta cunoscută sub denumirea de iarba-șarpelui este folosită de multă vreme în medicina tradițională. Deși nu este relevată în totalitate din perspectiva beneficiilor pentru sănătatea omului, această plantă a demonstrat deja calități care lasă să se înțeleagă că utilizarea ei în această direcție s-ar putea extinde.
Utilizată în cazul mușcăturilor de șarpe
Cea mai comună utilizare a acestei plante este infuzia. Ce se obține prin acest procedeu? Activarea unui număr de săruri minerale - mai ales potasiu și calciu - de taninuri și mucilagii. Efectele sunt cunoscute din vechime: preparatele pe bază de iarba-șarpelui sunt depurative și antidiareice. De asemenea, în medicina tradițională au fost utilizate împotriva epilepsiei și a... mușcăturilor de șarpe. În multe cazuri, această plantă este utilizată în reglarea activităţii la nivelul stomacului și al intestinului subţire. Pentru a obține infuzia din iarba-șarpelui, este nevoie de 20 g plantă uscată la un litru de apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute, se strecoară și se beau două căni pe zi, având efect remarcabil în diaree și alte probleme digestive.
Decoctul, calităţi notabile în ameliorarea anemiei
Pe lângă faptul că tratează cu succes unele afecțiuni digestive, iarba-șarpelui a demonstrat calități notabile în ameliorarea anemiilor. Pentru tratarea acestora, se administrează sub formă de ceai (decoct sau infuzie), de trei ori pe zi (o cană cu ceai băută cu înghițituri mici), după mesele principale. Specialiștii punctează faptul că, prin conținutul de calciu, potasiu, tanin, alantoină, alcaloizi, mucilagi, rezine și colină, iarba-șarpelui are rol antibiotic, astrigent, antiseptic, depurativ, calmant, sudofiric și anti- inflamator. Decoctul se obține prin fierberea, timp de cinci minute, a 20 g amestec de iarba-șarpelui cu coada-racului (în părți egale), adăugate la un litru de apă. Se infuzează timp de zece minute, apoi se strecoară și se consumă de două-trei ori pe zi.
Compresele au efect antibiotic
Remarcabil rămâne un aspect mai puțin cunoscut despre această plantă, și anume acțiunea antitumorală pe care o poate exercita în special asupra stadiilor incipiente ale tumorilor în cazul în care se țin cure de durată medie sau lungă cu iarba-șarpelui. Efectul este de îndepărtare și de eliminare a anumitor impurități staționare din țesuturi, prin stimularea capacității de purificare naturală a corpului în respectivele zone. La sfatul medicului, iarba-șarpelui se administrează intern, sub formă de pulbere: în doză de 2 g pudră fin măcinată, de patru ori pe zi, preferabil cu o jumătate de oră înainte de masă. Cantitatea de plantă se poate înghiți cu apă sau cu suc proaspăt de fructe. Pentru administrare externă se pun comprese cu infuzie din iarba-șarpelui, acestea având efect antibiotic.
Nu înghițiți infuzia de iarba-șarpelui pe care o folosiți pentru a face gargară în caz de tuse sau de faringită
Iarba-șarpelui a demonstrat certe beneficii pentru persoanele care suferă de dureri de dinți sau migrene