de Carmen Ciripoiu şi Cristian Blănuţă
Este necesar pentru sănătate, dar în același timp colesterolul poate fi și rău, provocând atacuri și crize cardiace. Cum se ține cel mai bine sub control? Cu cele mai bune remedii oferite de natură.
Truc: apelaţi la boabele de cafea verde!
Când nivelul colesterolului este prea ridicat, specialiștii recomandă să consumați înainte de mese un pahar cu apă călduță în care să adăugați o linguriță cu oțet de mere și o linguriță cu miere. Un mic truc pentru reducerea colesterolului îl constituie și boabele de cafea verde. Nouă boabe de cafea verde se zdrobesc dimineața și se lasă la macerat timp de 24 de ore într-un pahar cu apă călduță. Preparatul se consumă în dimineața următoare, pe stomacul gol. Cura durează nouă zile și se repetă în fiecare lună. Anghinarea este o plantă care face cu adevărat minuni în colesterol, întrucât contribuie la eliminarea grăsimilor din ficat. Se recomandă o linguriță cu tinctură, de trei-patru ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă. Cura durează o lună. La fel de benefică este și infuzia preparată dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute și se consumă două căni pe zi, timp de trei săptămâni.
Usturoiul previne accidentele vasculare cerebrale
Potrivit numeroaselor studii, usturoiul este cel care previne atât bolile de inimă, cât și accidentele vasculare cerebrale, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rău. Se consumă doar usturoi crud, doi-trei căței pe zi, sau se iau suplimente alimentare cu usturoi. Cura durează două luni. Tot la eliminarea colesterolului rău din organism contribuie și păpădia, bogată în acizi fenolici, flavonoizi și săruri de potasiu. Se prepară o infuzie din 250 ml apă la o linguriță cu plantă uscată. Se lasă la infuzat zece minute și se consumă o cană, de două ori pe zi. Tratamentul durează o lună. Și pătlagina face parte din rândul plantelor care țin colesterolul rău la distanță. Se administrează o cană cu infuzie de două ori pe zi, în cure de trei săptămâni. Preparatul se obține dintr-o linguriță cu plantă mărunțită la 200 ml apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră.
Lecitina de soia, „detergentul” arterelor
Nu are niciun gust, dar este cu totul excepțională în problemele legate de colesterol. Este vorba despre lecitina de soia, pe care fitoterapeuții o recomandă pentru a fi adăugată în orice fel de mâncare sau desert, întrucât acționează ca un „detergent” al arterelor. Se consumă două linguri cu praf de lecitină pe zi. Vinetele conțin, la rândul lor, substanțe care scad valorile ridicate ale colesterolului. Se consumă vinete coapte în coajă. La rândul său, sucul de roșii se spune că scade nivelul colesterolului cu 20%. În acest scop se bea în fiecare dimineață un pahar cu suc, în care se adaugă câteva picături de ulei de măsline. Nu în ultimul rând, nucile reușesc să reducă accidentele cardiovasculare provocate de valorile crescute ale colesterolului. Se consumă zilnic 40 g nuci.
SFAT. Înlocuiți grăsimile nocive cu grăsimi sănătoase.
Consumați fibre din belșug pentru a reduce colesterolul