de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Plantă medicinală care mai are încă multe secrete de dezvăluit, rocoina este cunoscută totuși ca un aliat redutabil într-o serie de afecțiuni.
Duşmanul constipației
Rocoina este, înainte de toate, un mare dușman al constipației, mai ales în forma ei cea mai neplăcută, atunci când intestinele par complet blocate, cu tot disconfortul aferent. Pentru cei care se confruntă cu așa ceva este indicat să se ia trei linguri cu vârf cu plantă proaspătă, fierte într-un litru de apă până nu mai rămâne decât o jumătate de litru de lichid. Se bea câte o ceşcuţă cu acest ceai, călduţ, din trei în trei ore. Un alt efect benefic al rocoinei este ameliorarea hipertensiunii arteriale, caz în care se infuzează (în termos) trei linguri cu plantă mărunțită în 500 ml apă clocotită, timp de opt ore. Se beau câte 75 ml lichid după strecurare, de patru ori pe zi, înainte de mese.
Benefică în amigdalită
Datorită conţinutului bogat în substanțe benefice, rocoina este de mare ajutor bolnavilor cu probleme digestive și celor care suferă de afecţiuni respiratorii (viroze, faringită, amigdalită, laringită, bronşită, pleurezie, tuse, răceli, răguşeală). De asemenea, persoanele cu probleme hepatobiliare şi cele care prezintă oboseală cronică sau lipsă de energie pot beneficia de pe urma tratamentului cu rocoină - se poate administra sub formă de sevă, câte 1-2 ml, de trei ori pe zi, doar la recomandarea medicului. Totodată, un efect remarcabil se constată în cazul tulburărilor menopauzei, caz în care se folosește o infuzie de rocoină preparată astfel: o lingură cu plantă uscată se infuzează în 250 ml apă clocotită (preferabil în termos) timp de două ore, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de pahar de patru ori pe zi. După circa zece zile de administrare, se observă schimbări notabile, printre care dispariția stărilor neplăcute specifice, reglarea tensiunii, îmbunătățirea calității odihnei. Cura durează 14 zile și se poate repeta după o pauză de încă zece.
Elimină dermatita de scutec la bebeluși
Folosită în uz extern, rocoina are indicaţii în tratarea afecţiunilor pielii, deoarece are efect antiinflamator, răcoritor, emolient şi calmant. Printre aceste afecţiuni se numără mâncărimile pielii, iritațiile, eczemele, psoriazisul, urticaria, erupţiile cutanate, furunculele, arsurile, ulcerul varicos, erizipelul, inflamaţiile testiculare şi dermatita de scutec la bebeluşi. De asemenea, rocoina se mai poate utiliza eficient în tratarea hemoroizilor. Pentru vindecarea afecţiunilor amintite se poate utiliza seva plantei, aplicată pe locurile afectate de două-trei ori pe zi. În plus, se pot folosi şi cataplasme cu rocoină: se pun 200 g frunze şi tulpini proaspete, mărunţite, în apă clocotită şi se amestecă până se obţine o pastă. Aceasta se întinde pe o bucată de tifon sau de bumbac şi se aplică pe piele după ce cataplasma s-a răcit. Înainte de aplicare este bine să ungeţi pielea cu ulei de măsline, pentru a preveni iritaţiile.
Este bine ca tratamentul cu rocoină să fie efectuat la recomandarea unui specialist