de Roxana Istudor
Una dintre plantele medicinale renumite în toată Europa pentru proprietățile ei terapeutice este lingureaua, sprijin naturist în combaterea unui mare număr de afecțiuni.
Ajută în caz de inflamații bronșice
Infuzia de lingurea se administrează în cazuri de scorbut, adenopatii, ajută și la diureză, având un efect puternic diuretic. Tratamentul cu această plantă produce și o cantitate mai mare de transpirație, ceea ce face să fie de folos împotriva tusei, răcelii, inflamațiilor bronșice, edemului pulmonar, precum și a bolilor cronice de ficat sau de rinichi. Împotriva acestor afecțiuni se folosește infuzia din lingurea: 2 lingurițe cu plantă mărunțită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei-patru căni cu infuzie pe zi.
Un redutabil antiscorbutic
Prin conținutul de calciu, potasiu, fosfor, iod, vitamina C, lingureaua este un redutabil antiscorbutic, ca și un bun antiastmatic și cicatrizant. Tratamentul cu această plantă se aplică în avitaminoze, anemii, stare generală proastă. Preparatele din lingurea stimulează activitatea rinichiului și a ficatului. Are un important spectru de acțiune și la nivel extern. În caz de sângerări nazale, de pildă, se pot face tamponări locale cu decoct preparat din două lingurițe cu plantă mărunțită fiartă în 250 ml apă, apoi strecurată. Planta contribuie atât la oprirea sângerărilor, cât și la cicatrizare. Foarte iubită de marinari în secolele trecute, lingureaua era folosită pe scară largă. Planta proaspătă are un conținut important de minerale, având un efect pronunțat de detoxificare. Ca urmare, a fost și este utilizată ca tonic pentru întregul organism. Iar uleiul esențial din lingurea poate fi aplicat pe piele, pentru tratarea petelor, sau în ameliorarea durerilor cauzate de reumatism. Totodată, sucul de lingurea extras din planta fragedă este un redutabil antiseptic, folosit în mod tradițional pentru tratarea problemelor gingivale.
Frunzele de lingurea sunt consumate sub formă de salată sau de suc, în special în țările nordice, unde se folosesc și ca zarzavat