de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Denumit și lemn domnesc sau pelin domnesc, planta medicinală lemnul Domnului nu încetează să uimească prin proprietățile sale.
Benefic în boli ale sistemului nervos
Lemnul Domnului este cunoscut din timpuri străvechi ca un analgezic ușor - a fost folosit timp de secole pentru a alina durerile nașterii. Este, de asemenea, un bun antianemic, ajută la scăderea febrei, este un excelent antiinflamator și un redutabil antitoxic (ajută la eliminarea paraziților intestinali). Din toate aceste motive, aria de utilizare a plantei în medicina tradițională este foarte extinsă. De exemplu, acționează benefic în problemele tubului digestiv și ale colecistului (favorizează secreția de bilă și evacuarea acesteia). Printre afecțiunile tratate cu lemnul Domnului se numără balonarea, anemia, unele tipuri de tumori (ca adjuvant), probleme de ficat, migrene, reumatism, boli ale sistemului nervos, nevralgii. În plus, are calități și în cazul utilizării externe, ca antiinflamator, antiseptic și tonic (în special capilar). Infuzia se realizează din o linguriță cu plantă la 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperită cinci-zece minute, apoi se strecoară și se bea călduță,
Pulberea tratează balonarea și migrena
Lemnul Domnului sub formă de pulbere are o mulțime de întrebuințări. În dischinezie biliară, colecistită dischinezică, colici hepato-biliare, se administrează câte o linguriţă cu pulbere, de trei - patru ori pe zi. Împotriva balonării se ia o jumătate de linguriţă cu pulbere de lemnul Domnului înainte de masă şi o jumătate de linguriţă după masă. În caz de amenoree (absenţa ciclului menstrual) sau dismenoree (ciclu menstrual dureros), se administrează patru lingurițe cu pulbere de lemnul Domnului pe zi. Anemia se poate trata cu o linguriţă cu pulbere, luată cu 10-15 minute înainte de fiecare masă. Efectele sunt remarcabile: planta stimulează vizibil digestia și îmbunătățește asimilarea substanțelor nutritive din hrană. În caz de migrenă, se poate lua o linguriță rasă cu pulbere de lemnul Domnului la intervale de două ore, pe întreaga durată a crizei.
Ceaiul combate durerile de dinți
Ca adjuvant, alături de plantele specifice afecţiunii tratate, lemnul Domnului are efecte recunoscute mai multe boli şi tulburări: infecţii urinare, insomnie, hepatită cronică. La nivel extern, planta este redutabilă în tratarea rănilor (inclusiv ulcerate), aplicându-se cataplasme cu lemnul Domnului pe locul afectat timp de o oră, după care se lasă să se usuce. Se poate repeta tratamentul de două - trei ori pe zi. De asemenea, atunci când intervin dureri puternice de dinți și stomatite, lemnul Domnului se dovedește eficient sub formă de ceai foarte concentrat (patru-cinci lingurițe cu plantă la 250 ml apă) cu care, după infuzare și răcire, se clătește gura îndelungat și repetat.
Cicatrizant renumit
Lemnul Domnului are cunoscute proprietăţi tonice, cicatrizante, digestive. Preparatele din această plantă sunt indicate în ulceraţii ale pielii și în vindecarea rănilor vechi. Lemnul Domnului are efecte pozitive și în alte afecţiuni, de o mare varietate, de la agitaţie nervoasă până la intoxicaţii cu mercur, tuse și chiar unele tumori.
Din frunzele și ramurile tinere de lemnul Domnului se prepară o infuzie și o loţiune cu un puternic efect dezinfectant