de Carmen Ciripoiu
Se poate spune despre bolile de ficat că sunt noua provocare a secolului. Care este motivul apariției acestora? Ce trebuie făcut pentru a contracara o asemenea maladie? Cât de bine reacționează organismul la remediile naturiste? La toate aceste întrebări a răspuns inginer Marin Giurea (foto), specialist în biologie.
„Armurariul, salvator în steatoza hepatică”
- S-a constatat, în ultimii ani, că bolile de ficat au incidență crescută în România. Care sunt primele simptome ale unui ficat cu probleme?
- Ficatul este considerat „un organ tăcut”, care nu produce simptome evidente. Cu toate acestea, există câteva semnale care indică apariția unei afecțiuni a ficatului. Spre exemplu, nivelul crescut al colesterolului și obezitatea constituie doi dintre cei mai importanți factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grăsime. Indicatorii importanți în acest caz sunt oboseala excesivă, necorelată cu odihna cotidiană, pierderea nejustificată a poftei de mâncare și, implicit, în greutate, precum și durerile abdominale.
- Ficatul gras sau steatoza hepatică este o maladie tot mai des întâlnită, care, netratată la timp, este punctul de plecare al multor afecțiuni grave. Există remedii naturiste pentru o astfel de boală?
- Scenariul pesimist poate fi schimbat dacă reușiți să controlați factorii care determină încărcarea cu grăsime a ficatului. Boala apare, de regulă, în cazul persoanelor cu surplus de greutate, însă se poate produce și la cele stresate, sedentare sau cu dereglare metabolică. Proprietăţi cu totul excepționale le are ceaiul din frunze de anghinare, planta ajutând ficatul să elimine grăsimea acumulată în celulele sale și, totodată, să mențină concentrația normală a colesterolului. O linguriță cu plantă uscată se pune la infuzat în 500 ml apă clocotită. O parte din preparat se consumă dimineața, pe stomacul gol, restul se bea pe parcursul zilei, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Cura se face pe o perioadă de o lună, iar după încă o lună de pauză se poate relua. Cu siguranță, armurariul poate fi numit în acest moment salvatorul ficatului. Silimarina din frunzele plantei ajută la regenerarea celulelor ficatului, iar flavonoidele măresc capacitatea organismului - și implicit a ficatului - de a rezista la diferite infecții. Se amestecă o linguriță rasă cu pulbere de armurariu cu o linguriță cu pulbere de sunătoare și amestecul se pune sub limbă dimineața. Atenție! Pulberea de armurariu și sunătoare se macină pe loc și se folosește imediat. Cura trebuie urmată timp de 14 zile. După două săptămâni de pauză, se reia. Se repetă din șase în șase luni. Excepționale în tratamentul steatozei hepatice sunt dudele, care se consumă crude în orice cantitate.
„Propolisul, cel mai puternic antiviral”
- Cât de grav este când un ficat devine obosit? Poate natura și în acest caz să dea o mână de ajutor?
- Ficatul este uzina corpului nostru, iar substanțele toxice rămân stocate până când acesta reușește să le descompună. Când toxicitatea devine prea mare, atunci funcțiile sale sunt afectate, și acesta nu mai poate lucra în mod corespunzător. Vestea bună este că ficatul este singurul organ care are capacitatea de a se regenera și care poate funcționa chiar și atunci când este afectat. În fiecare zi se beau 250 ml suc făcut din sfeclă roșie, morcov, rădăcină de pătrunjel, ridiche neagră, țelină și mere. Puteți face sucuri din orice rădăcinoase, în afară de păstârnac. Acestea protejează ficatul de agenții externi și întăresc sistemul imunitar. O dată pe săptămână se poate realiza o baie care să ajute la detoxifierea întregului organism. Se face un decoct din 500 g isop amestecat cu pedicuță și cu gălbenele. Se fierbe totul, se strecoară, se pune în apa din cadă și se stă o jumătate de oră. După baie, se aplică o punguță de bumbac umplută cu pedicuță uscată în dreptul ficatului și se păstrează 20 de minute. De asemenea, pedicuța se poate folosi în orice zonă dureroasă. Încă din perioada Evului Mediu, cicoarea a fost folosită pentru tratarea bolilor ficatului și ale rinichilor. Util este decoctul de plantă obținut din două lingurițe cu rădăcină mărunțită în 200 ml apă rece. Preparatul se fierbe cinci minute și se bea călduț, în trei reprize, înainte de masă. O cură de două săptămâni cu ceai de cicoare ajută la creșterea secreției de bilă, a celulelor hepatice diminuate, mai ales în cazul consumatorilor de alcool.
- Despre hepatitele de tip B, C și D se spune că sunt cel mai periculoase. Există totuși plante în fața cărora boala cedează?
- Hepatitele A și B sunt considerate virale, iar cele de tip C și D sunt hepatice toxice, imitând perfect toxinele care apar în A și B. E adevărat că aceste tipuri de hepatite sunt, într-adevăr, cel mai greu de tratat, dar nu imposibil. Pentru că medicina naturii dispune de mijloace antivirale eficiente. Propolisul este, poate, cel mai puternic, alături de lăptişorul de matcă. Aceste două minunate produse au și rolul de a regla imunitatea. În cazul propolisului, se consumă în jur de 2 ml de trei, patru ori pe zi, în funcție de starea generală a bolnavului, de vârstă și de greutate, iar lăptișor de matcă - 4 ml zilnic. Polenul crud este de neocolit pentru ficat, pentru că are un efect hepatotrofic, prin aport de proteină de cea mai bună calitate, uşor biodisponibilă, minerale care acoperă întregul spectru al organismului uman, ca şi vitamine numeroase şi enzime. Este esenţial pentru întreţinerea şi regenerarea celulelor. În ceea ce privește mierea, aceasta este superlativul absolut în orice tip de hepatită.
„Sfecla roşie, oul şi brânza dulce nu trebuie să lipsească din meniu“
- Ce alimentație trebuie să adopte un bolnav de ficat?
- Din alimentația bolnavului de ficat nu trebuie să lipsească trei produse: brânza proaspătă nesărată, ouăle moi și sucul de sfeclă simplu, consumat în cantitate cât mai mare. De asemenea, bolnavul poate să mănânce orice tip de carne fără grăsime, pește, pasăre, vită, curcan, fiartă, apoi friptă, și orice tip de legume pe care ficatul le suportă. Sunt permise dulciurile, dar numai cele făcute în casă, care nu conțin aromatizanți, coloranți și conservanți.