de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Cunoscut în special ca plantă ornamentală, condurul-doamnei este un adevărat antibiotic natural, cu o redutabilă acțiune terapeutică internă și externă.
Îmbunătățește alimentarea cu sânge a mușchiului inimii
De la această plantă viguroasă, cunoscută în Europa încă din secolul al XVII-lea, se folosesc părțile aeriene, care conțin tropeolinozidă, ca și rădăcina. Prin conținutul de vitamina C și de alte substanțe benefice, condurul-doamnei are proprietăți antiseptice, stimulante, expectorante și diuretice, fiind foarte util și eficient în tratarea pacienților febrili. În medicina tradițională se realizează preponderent preparate din rădăcină, care au efect benefic asupra vaselor de sânge. Datorită conținutului de uleiuri esențiale, aceasta îmbunătățește circulația sângelui și alimentarea cu sânge a mușchiului inimii. Infuzia se prepară din două lingurițe cu frunze proaspete la 250 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau una-două căni pe zi. Infuzia poate fi folosită și extern, sub formă de comprese, pentru tratarea rănilor, tăieturilor, zgârieturilor.
Scade nivelul colesterolului
Condurul-doamnei este cunoscut pentru efectele sedative, precum și pentru proprietățile antibiotice remarcabile. De la începutul anilor ’50, planta s-a dovedit foarte eficientă în tratamentele pentru infecțiile bacteriene care afectează tractul urinar, respirator și digestiv. De asemenea, este un tratament eficient pentru infecțiile fungice, cum ar fi candida. Planta se folosește, așadar, ca antiseptic, antiviral și antibacterian, cu proprietăți excelente de dezinfectant, expectorant, în bronșite cronice. Tinctura este recomandată în aceste cazuri, preparată astfel: se pun într-un borcan o linguriță cu frunze mărunțite și o linguriță cu boboci de condurul-doamnei. Se toarnă 150 ml alcool și se lasă la macerat 14 zile, agitând des. La final se strecoară și se iau câte 20 de picături de trei ori pe zi. Sub formă de tinctură ajută, de asemenea, la scăderea nivelului colesterolului și în tratamentul diabetului zaharat, fiind eficientă și în tratarea tulburărilor hepatice și a pietrelor la rinichi.
Folosită sub formă de gargară, tinctura de condurul-doamnei (două picături într-un pahar cu apă) combate eficient afecțiuni ale cavității bucale
Intensifică circulaţia la nivelul rădăcinii firelor de păr
Utilizările externe includ tratarea petelor faciale și folosirea sub formă de cataplasmă aplicată pe piept în congestie bronșică și tuse, precum și ca un excelent antiseptic în tratarea rănilor și a erupțiilor cutanate. La nivelul pielii acționează cu succes în acnee și împotriva excesului de sebum. De asemenea, are efect tonic asupra scalpului și combate căderea părului. O loțiune capilară care stimulează circula- ția la nivelul rădăcinii firelor de păr se face din 200 g frunze și flori de condurul-doamnei peste care se toarnă un litru de alcool. Acoperiți vasul și lăsați la macerat două săptămâni, apoi adăugați un litru de apă și filtrați.