de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Încă din vremuri străvechi, păducelul a fost cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, confirmate mereu în timp.
Rezultate excepţionale în nevroze
Extractele și preparatele de păducel sunt apreciate ca fiind unele dintre cele mai eficiente terapii medicinale pentru dereglările cardiovasculare. Tratamentele cu tinctură de păducel pot avea efecte remarcabile în primul rând în bolile de circulaţie sangvină, cum ar fi cardiopatia ischemică, angina pectorală, hipertensiunea arterială, nevrozele şi aritmiile cardiace şi edemele cardiace (cu umflarea picioarelor şi a mâinilor) ca urmare a acţiunii vasodilatatoare coronariene şi de irigare normală a creierului şi inimii, planta prevenind astfel infarctul. În combaterea hipertensiunii arteriale, cura cu tinctură de păducel, în special asociată cu tinctură de talpa-gâştei, se poate face în paralel cu o alimentaţie vegetariană, cu efecte foarte bune. Tinctura de păducel se prepară astfel: 20 g flori, frunze sau fructe uscate de plantă se mărunţesc într-un mojar sau se macină şi se pun la macerat în 100 ml alcool de 60 de grade timp de zece zile, într-un borcan închis perfect. Se strecoară prin tifon în sticluţe închise la culoare. Se consumă intern câte 10-15 picături diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, în cure de trei săptămâni.
Adio amnezie!
Păducelul are însuşiri multiple, pe măsura conţinutului foarte variat de principii active existente în flori, frunze şi fructe. Și medicina tradiţională de la noi foloseşte preparatele din păducel pentru zeci de afecţiuni.
Una dintre acțiunile remarcabile ale păducelului este asupra problemelor sistemului nervos. Tinctura de plantă este benefică în combaterea stărilor de nervozi- tate, de emotivitate, în caz de epuizare psihică şi de oboseală, amnezie, anxietate. Generează un somn odihnitor, în special asociată cu tinctura de valeriană. Se administrează câte 30-50 de picături de trei ori pe zi, înainte de mese. Luată în doze de trei-patru linguriţe pe zi, în cure de câte o lună, tinctura de păducel are efecte de excepție în oprirea tulburărilor de menopauză, mai ales asociată cu dieta lacto-vegetariană.
Ajută în enterocolită
În foarte multe țări ale lumii, păducelul este considerat ca fiind secretul tinereţii veşnice, întrucât puţine plante conţin o atât de mare diversitate de substanţe bioactive. Remarcabile sunt acidul crataegic și taninurile. În timp au fost constatate acţiunile favorabile ale plantei în prevenirea şi combaterea tulburărilor de pubertate, în insomnii, pentru reducerea colesterolului, în unele afecţiuni digestive. Ca urmare, păducelul este recomandat în enterocolită, de pildă, sub formă de decoct preparat astfel: 100 g fructe zdrobite se lasă la macerat în 200 ml apă rece. După 12 ore se fierbe timp de cinci minute, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară şi se beau câte două căni pe zi.
Planta are o foarte bună acțiune externă, fiind folosită sub formă de comprese sau cataplasme în diverse boli de piele sau pentru purificarea şi netezirea tenului