de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cunoscută din vechime ca plantă medicinală, salcia albă (sau răchita) stă la loc de cinste pe lista tratamentelor naturiste.
Alină durerile uterine
Derivații salicilați naturali din salcie albă (sau răchită albă) au servit ca model pentru sinteza aspirinei. Acidul acetsalicilic a fost extras din scoarța de salcie în 1835. În medicina empirică, planta a fost utilizată încă din Antichitate, ca tonic și antireumatismal. Ulterior s-a demonstrat că salcia albă are capacitatea de a calma durerile, substanțele din scoarță având efecte sedative, de ameliorare a insomniilor și de stopare a durerilor uterine. Aceste calități sunt puse în valoare de tratamentele cu ceai de salcie, preparat astfel: o linguriță cu praf de plantă se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două ceaiuri pe zi, perioade lungi, de trei-patru luni, sau în diverse combinații cu alte plante.
Ține transpirația sub control
În caz de hemoragii, de o mare eficiență este tratamentul cu tinctură de salcie albă. Aceasta se obține din 20 g ameți (grupări de flori) la 100 ml alcool de 70 de grade. Se ține 15 zile, apoi se strecoară. Se pot folosi între 10 şi 50 de picături, de trei ori pe zi, diluate cu apă, în funcție de afecțiune și la recomandarea specialistului. Se poate face un tratament de trei luni. Contra infecțiilor urinare acționează excelent pulberea de plantă. Se amestecă în râșnița electrică trei-patru linguri cu coajă sau frunze uscate de salcie albă și se înghite conținutul, cu puțină apă, de trei ori pe zi. Este un excelent înlocuitor al aspirinei. Demn de menționat este faptul că planta tratează cu mult succes hiperhidroza (transpirația în exces), pe care o combate sub formă de ceai preparat dintr-o linguriță cu praf de salcie albă la 200 ml apă clocotită, care se acoperă timp de 15 minute, se strecoară și se consumă câte o cană, de două ori pe zi.
Scade riscul de atac de cord
Salcia albă este benefică pentru calmarea durerilor de cap și de dinți. Este de ajutor și în artrite sau în cazurile de febră, iar silvoterapia o recomandă ca fiind o sursă de energie pozitivă. Ceaiul de coajă de salcie este un excelent remediu pentru gripă, răceală, dureri de oase, cunoscut și utilizat încă de pe vremea lui Hipocrate. Mai mult, potrivit literaturii de specialitate, fiind un antianalgezic și antiinflamator natural, scoarța de salcie albă poate fi utilizată cu încredere și în dureri menstruale, dureri de spate sau nevralgii. În plus, scoarța de salcie poate ajuta în vindecarea aterosclerozei, poate reduce riscul de atac de cord sau atac cerebral. Pentru aceste efecte se poate recurge la tratamentul cu pulbere de coajă uscată, din care se administrează 1-3 mg de trei ori pe zi.
În vechime, salcia albă a fost folosită la vopsitul în galben: pentru diferite nuanțe se întrebuințau mugurii, vârfurile ramurilor și coaja, uneori în amestec cu alte plante