de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte
Plantă medicinală cunoscută din vechime, nalba conține numeroase substanțe benefice deopotrivă pentru menținerea stării generale de sănătate și pentru tratarea unei serii de afecțiuni ale organismului uman.
Acțiune antiinflamatorie
Răspândită în întreaga Europă, nalba este o plantă robustă, cu tulpină groasă şi frunze lobate. Din punct de vedere medicinal au importanţă frunzele şi rădăcina. Pentru uscare, planta se aşază în straturi subţiri şi se menține la întuneric, pentru a nu i se distruge pigmenţii. Rădăcinile conţin amidon, mucilagii, substanţe glucidice şi lipidice, taninuri, flavonoizi, săruri minerale. Frunzele conţin mucilagii, glucide, ulei volatil. Grație acestei compoziții remarcabile, nalba are acţiune antiinflamatorie, decongestivă, emolientă, expectorantă, antialgică, imunomodulatoare.
Indicată în laringită
Infuzia din frunze de nalbă este indicată în primul rând în afecţiunile aparatului respirator, bronşite, laringite, pentru uşurarea expectoraţiei. Infuzia din frunze de nalbă se prepară din o linguriţă cu plantă mărunţită pusă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă să se răcorească zece minute, apoi se strecoară. Se pot bea una-două căni pe zi. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, pentru uz intern sunt indicate infuziile de nalbă pentru afecţiunile digestive, enterocolite, gastrite, duodenite, ulcer.
Diminuează abcesele
Preparatele din rădăcină de nalbă sunt binecunoscute pentru efectele benefice într-o serie întreagă de afecțiuni generate de inflamații, cum sunt în inflamaţiile gingiilor și ale cavității bucale în general. Planta este recomandată sub formă de macerat, care se folosește ca gargară, inclusiv aplicat pe gingiile bebeluşilor pentru a le uşura durerile apariţiei primei dentiţii. Maceratul la rece din rădăcini de nalbă se prepară astfel: se pune o lingură cu rădăcină mărunţită într-o cană cu apă rece, se adaugă un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu şi se lasă la macerat o oră. Se strecoară, apoi se utilizează pentru gargară de mai multe ori pe zi. De asemenea, rădăcina de nalbă fiartă în lapte se pune sub formă de compresă pe abcese, pentru a se sparge.
Linişteşte iritațiile tenului
Pentru tenurile uscate, ca şi pentru cele iritate, se recomandă folosirea unui extract din rădăcină de nalbă. Peste trei linguri cu rădăcini de plantă tăiate în bucăţi mici se toarnă o cană cu apă fiartă şi răcită. Se macerează timp de șase ore la temperatura camerei, apoi se filtrează. Se aplică sub formă de comprese. O altă formă de utilizare a nalbei pentru ten, de data aceasta împotriva ridurilor, este un decoct de plantă: 30 g rădăcină de nalbă mărunțită se pun în 500 ml apă rece, se fierbe amestecul timp de zece minute, se strecoară, se adaugă miere şi se aplică sub formă de comprese.
Remediu de tradiţie
Nalba fiartă cu rădăcină cu tot se punea, în vechime, în legături contra umflăturilor la picioare. Ceaiul sau decoctul din flori, frunze sau rădăcini se lua în mod curent contra tusei și durerilor de piept. Pentru răceală la plămâni se bea ceai de nalbă în amestec cu flori de soc. Ceaiul din frunză uscată de nalbă se bea amestecat cu lapte dulce contra durerilor la rinichi.