de Roxana Istudor
Un studiu recent a evidențiat efectele remarcabile ale miezului de nucă asupra florei intestinale, la nivelul căreia acționează prin diversificarea bacteriilor din colon.
Schimbări majore la nivelul bacteriilor
Cercetătorii de la Școala de Medicină din New Orleans, SUA, au realizat o serie de teste prin care s-a evidențiat încă un beneficiu major pe care consumul de nuci îl poate avea asupra organismului: efectul asupra florei intestinale. „Miezul de nucă este considerat un superaliment grație faptului că are în compoziție acizi grași Omega 3, fibre și o mare concentrație de antioxidanți. Acum a fost pus în evidență și faptul că miezul de nucă aduce schimbări dintre cele mai semnificative la nivelul bacteriilor din intestin”, explică specialista Lauri Byerley, autoare a studiului.
Pot combate obezitatea și colonul iritabil
Testând efectele miezului de nucă prin introducerea acestuia în dieta unui grup de voluntari în paralel cu rezultatele obținute în cazul unui grup similar care nu a primit nuci în meniul zilnic, s-a constatat că flora intestinală a celor care au consumat miez de nucă s-a diversificat semnificativ, modificându-și totodată și capacitatea de funcționare. „Nucile introduse în dietă au dus la o creștere importantă, printre altele, a bacteriei benefice lactobacillus. După cum se știe, studii anterioare au legat lipsa diversității bacteriene din colon de afecțiuni ca obezitatea sau sindromul colonului iritabil. Putem spune că nucile au acțiunea unui probiotic”, argumentează Byerley. În condițiile în care studiile asupra florei intestinale sunt un domeniu relativ nou, cercetătorii americani intenționează să continue observațiile pe linia, demonstrată deja, că o mai mare diversitate a florei intestinale generează o mai bună stare de sănătate, arată publicația „The Journal of Nutritional Biochemistry”.
Consumul de miez de nucă este asociat cu o scădere a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, cu o încetinire a dezvoltării tumorilor și cu o mai bună stare de sănătate a creierului