de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte
Părul cărunt este semnul clasic al îmbătrânirii, deși poate apărea și prematur, la vârste mai tinere. Pentru persoanele care doresc să nu arate înaintate în vârstă prea curând, dar nici să apeleze la vopseaua plină de chimicale, există soluții naturale numeroase și la îndemâna oricui.
Încărunțirea poate fi reversibilă
Există multe persoane care doresc să păstreze părul cărunt, făcându-și chiar o emblemă a imaginii din asta - minunata actriță Olga Tudorache sau șefa FMI, Christine Lagarde, sunt doar două exemple. În cazul în care alegeți să nu purtați părul alb sau grizonat, puteți apela, de pildă, la uleiul de cocos. Experimente recente au demonstrat faptul că este un excelent remediu împotriva încărunțirii părului, ba poate chiar face procesul reversibil. Aplicarea acestei rețete este foarte simplă: amestecați patru linguri cu ulei de cocos (topit pe baia de aburi) cu zeamă de lămâie. Puneți amestecul pe păr, masând ușor și asigurați-vă că uleiul a ajuns pe toată suprafața scalpului. Este important ca amestecul să pătrundă foarte adânc la rădăcina firului de păr. Lăsați să acționeze circa o oră, apoi clătiți cu apă călduță. Repetați acest procedeu de două-trei ori pe săptămână și veți observa că albirea părului încetinește spectaculos, iar după o vreme procesul este chiar inversat!
Ceaiul restaurează culoarea naturală
O altă metodă eficientă de a reface culoarea naturală este tratamentul cu ceai concentrat. Mai precis, brunetele pot folosi ceaiul negru, iar blondele pe cel de mușețel. Așadar, o dată pe săptămână lăsați cinci pliculețe cu ceai într-o ceșcuţă cu apă clocotită, apoi, după ce lichidul s-a răcit, aplicați pe părul curat, umed. Eventual îl puteți amesteca cu balsamul. Lăsați să acționeze cel puțin o oră - cu cât mai mult rămâne pe păr, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Când părul cărunt a absorbit amestecul, puteți clăti cu apă rece și nu mai șamponați părul. Un rezultat excelent se poate obține și cu ajutorul pastei din semințe de susan. Recomandată persoanelor cu părul brunet, rețeta este următoarea: o mână cu semințe de susan închise la culoare (au mai mulți nutrienți decât cele deschise) se pun la înmuiat într-o ceșcuţă cu apă, apoi se mixează foarte bine, până devin o pastă pe care o aplicați pe păr, masând ușor scalpul. Lăsați să acționeze 30 de minute, apoi clătiți. Rezultatele nu vor întârzia, culoarea naturală închisă a părului luând locul treptat firelor albe.
Cafeaua redă nuanțele șuvițelor brunete
Nu doar atunci când doriți să acoperiți firele albe, ci și dacă intenționați o înviorare interesantă a nuanțelor părului închis la culoare, puteți apela la cafea. Faceți o porție mai concentrată, apoi amestecați-o cu balsamul de păr. Puteți adăuga și puțin zaț, pentru un efect sporit. Lăsați să acționeze cel puțin o oră înainte de a clăti. Chiar dacă efectele inițiale vor fi discrete, prin repetarea procesului veți ajunge la rezultatul scontat. De altfel, nu doar cafeaua vă poate ajuta să scăpați de firele albe. Pudra diferitelor ierburi sau flori, fiartă 30 de minute într-o ceșcuţă cu apă și lăsată să acționeze pe păr minimum două ore vă va da satisfacție deplină. Brunetele pot recurge la pulbere de scorțișoară sau de rozmarin, blondele la șofran sau la petale de floarea-soarelui, iar roșcatele au la dispoziție florile de hibiscus sau petalele de trandafiri.
Suc de morcovi și coji de cartofi
Dacă părul roșcat cu care vă mândriți a început să albească sau dacă blondul șuvițelor nu se potrivește deloc cu încărunțirea rădăcinii, puteți apela la sucul de morcovi sau de lămâie, după caz. Amestecați, deci, o ceșcuţă cu suc în balsamul pe care îl utilizați în mod obișnuit (sau cu ulei de cocos), masați scalpul și lăsați să acționeze timp de cel puțin o oră înainte de a clăti (fără să mai șamponați). În cazul sucului de morcovi, aveți grijă să vă protejați tenul, gâtul și urechile, întrucât acesta colorează și pielea. În cazul în care folosiți sucul de lămâie, după aplicare stați în razele soarelui, pentru un plus de strălucire. Iar dacă doriți să vă închideți nuanța părului care a început să se albească la rădăcină, fierbeți o ceșcuţă cu coji de cartofi în două cești cu apă timp de minimum 25 de minute, lăsați să se răcească, eventual adăugați câteva picături de ulei esențial (amestecul nu miroase foarte îmbietor...), spălați părul ca de obicei, apoi turnați lichidul direct pe păr. Lăsați să acționeze, după care clătiți. Prin repetarea procedurii veți ajunge, pas cu pas, la nuanța dorită.
Coacăzele indiene reîntineresc podoaba capilară
Amla - sau coacăzele indiene - sunt un excelent remediu împotriva încărunțirii premature, pe care o constată din ce în ce mai multe persoane sub vârsta de 40 de ani. În plus, reîmprospătează podoaba capilară și combat căderea părului. Pentru o mască naturală care acumulează toate aceste proprietăți amestecați o lingură cu pulpă de coacăze indiene și una cu suc de lămâie. Masați scalpul cu această combinație în fiecare seară înainte de culcare și lăsați să acționeze până a doua zi dimineață. De asemenea, dacă nu aveți fructe proaspete la îndemână, puteți apela la uleiul de amla, amestecat în proporții egale cu cel de migdale, cu aceeași procedură. Iar dacă nu aveți alergie la ceapă sau la mirosul acestei legume, curățați câteva bucăți, mixați-le și strecurați sucul, apoi aplicați-l pe păr și pe scalp pentru o oră. Încărunțirea va încetini vizibil, iar părul va deveni sănătos și foarte strălucitor.
Pastă din pământ şi apă
Încetinirea procesului de încărunțire fără efecte secundare, în modul cel mai natural cu putință și cu alte beneficii incluse (atenuarea migrenelor, a insomniei sau a inflamației ochilor) are o rețetă simplă: pământ de grădină amestecat cu apă. Pasta se obține amestecând pământ luat mai din profunzimea stratului și apă, până se obține o soluție nu foarte consistentă. Se strecoară foarte bine printr-un filtru des, apoi se aplică pe părul umed. Se lasă să acționeze câteva minute, apoi se clătește. Repetarea o dată pe săptămână a acestei proceduri va avea ca rezultate încărunțire reversibilă, un păr puternic și tot mai închis la culoare.