de Roxana Istudor
O plantă exotică de excepție, care provine din India, a dovedit de secole și proprietăți terapeutice care au transformat-o într-o vedetă a medicinei complementare.
Strânge stomacul, elimină microbii
Acacia are flori spectaculoase, foarte parfumate (este folosită în anumite zone ca plantă ornamentală sau în industria parfumurilor), fructele sunt în formă de păstaie şi au culoarea maronie. Lemnul plantei este bogat în tanin şi catechin. Originară din Asia, este binecunoscută pentru utilizarea frunzelor și a mugurilor în scop fitoterapeutic. Se folosește și sub formă de gumă. Astringent redutabil, planta are capacitatea de a trata cu succes afecțiuni digestive ca dizenteria. Fibrele de acacia senegal în special au o acţiune benefică asupra aparatului digestiv, atât prin distrugerea toxinelor și stimularea activităţii intestinelor, cât şi prin acţiunea antimicrobiană. Totodată, mai multe studii derulate în ultimii ani au sugerat că acacia ar putea fi de un real folos în tratarea cu succes a ulcerului.
Curăţă tartrul dentar
Folosită în trecut pentru tratarea unor forme ale leprei, acacia s-a dovedit redutabilă în cazuri de mameloane crăpate, de diverse eczeme și de hemoragie nazală. De exemplu, soiul acacia greggii este renumit pentru că poate stopa sângerările. Se poate face o infuzie din o linguriță cu plantă la 200 ml apă clocotită, apoi, după răcire, aplicați pe locul care sângerează, pentru un efect imediat. Nu doar că oprește inclusiv sângerările nazale, dar elimină și bacteriile din zonele afectate. Sub formă de pulbere, acacia poate fi folosită și pentru menținerea unei bune sănătăți orale, întrucât poate înlătura tartrul de pe dantură. Nu în ultimul rând, prin capacitatea de a detoxifica organismul, ca și de a înlătura senzația de foame, acacia este de mare ajutor în prevenţia obezităţii. De pildă, testele au demonstrat că în cazul în care guma de acacia este folosită câte 30 g zilnic, timp de șase săptămâni, poate contribui la scăderea cu două procente a grăsimii din organism.
SFAT. Produsele din acacia se pot achiziționa de la magazinele naturiste, iar administrarea se face la recomandarea și sub supravegherea specialistului.