de Roxana Istudor
Rudă cu menta, busuiocul-cerbilor este cunoscut în medicina tradițională ca o plantă care, utilizată cu atenție și în dozele recomandate de specialist, poate contribui la ameliorarea unor afecțiuni des întâlnite.
Suprimă meteorismul abdominal
Busuiocul-cerbilor se usucă în locuri bine aerisite. Pe cale artificială se usucă la o temperatură de 35-40 de grade Celsius. Din patru kilograme de plantă proaspătă se obţine un kilogram de produs uscat. Binecunoscut în medicina tradițională, busuiocul-cerbilor este folosit pentru tratarea unor afecţiuni gastrice, pentru stimularea digestiei, pentru combaterea meteorismului abdominal, a colicilor abdominale, a atoniei gastrice. Grație substanțelor pe care le conțin frunzele, acest remediu își face efectul în timp foarte scurt. Se poate folosi un tratament cu infuzie din plantă: peste o linguriţă cu frunze se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute, apoi se strecoară. Se pot bea două-trei căni pe zi.
„Menta de plămâni”
Potrivit studiilor de specialitate, planta are efect carminativ și stimulează menstruația, grație prezenței în compoziție a unei substanțe volatile benefice pentru activitatea uterului, ceea ce o recomandă pentru femeile care suferă de tulburări ale premenopauzei. De asemenea, busuiocul-cerbilor poate fi folosit ca sedativ ușor în cazuri de anxietate, de insomnie, de neliniște. În plus, a demonstrat efecte benefice împotriva tusei convulsive, bronșitei, gripei, altor afecțiuni respiratorii. De altfel, întrucât este recunoscut ca un bun expectorant, busuiocul-cerbilor este numit în popor „menta de plămâni”. Nu în ultimul rând, planta este de folos în insuficiență biliară. Se poate utiliza sub formă de decoct, o linguriță cu busuiocul-cerbilor fiartă timp de 15 minute în 250 ml apă. Se lasă să se răcească, se strecoară și se consumă.
Sfat. Frunzele de busuiocul-cerbilor conţin uleiuri volatile care emană o aromă mentolată, proaspătă dacă sunt sfărâmate. Ca urmare, planta este utilizată în industria parfumurilor și în aromoterapie.