de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Vâscul este mai mult decât o plantă decorativă întâlnită de Crăciun în mai toate casele, fiind și un aliat în anumite boli.
Tratează problemele de fertilitate
Vâscul are de oferit o gamă largă de beneficii pentru sănătate şi, de asemenea, pentru frumuseţe. Versatilitatea acestei plante este cunoscută și apreciată încă din Antichitate, vâscul intrând astfel în legende. Vâscul european, diferit de cel destinat decorațiunilor, este cel utilizat, de obicei, în scopuri medicinale. De pildă, maceratul de vâsc se foloseşte în medicina tradiţională pentru a trata o mare varietate de afecţiuni, printre care convulsii, migrene, crampe menstruale, probleme de fertilitate. Preparatul se obține din trei linguriţe cu frunze şi ramuri uscate şi mărunţite de plantă la o cană cu apă rece, lăsate la macerat de seara până dimineaţa. Cantitatea se consumă în 24 de ore.
Indicat în accidentele vasculare
Preparatele fitoterapeutice pe bază de vâsc au acţiune vasodilatatoare, hipotensivă şi bradicardiantă, scad tensiunea arterială şi reduc ritmul cardiac, având efect cardiotonic. De asemenea, calmează inima agitată. Ca urmare, vâscul este indicat în ateroscleroza coronariană, accidentele vasculare, ischemia cardiacă. Se poate administra pulberea de vâsc, care se obţine prin măcinarea plantei uscate. Se administrează două vârfuri de cuţit cu pulbere în 24 de ore, timp de șapte zile, cu pauză de o săptămână, după care se poate relua tratamentul, dar nu mai mult de trei-patru ori pe an, la recomandarea și sub supravegherea specialistului. De asemenea, dozele trebuie respectate strict, deoarece în cantităţi mari planta poate produce intoxicaţii.
Utilizat extern, întărește foliculii de păr
Vâscul a făcut obiectul multor studii în întreaga lume, arătând că poate fi folosit inclusiv în tratarea mai multor tipuri de cancer. Deși nu toate cercetările au fost concludente, totuși planta este utilizată la nivel experimental. Extractul de vâsc a dovedit în unele cazuri că poate ucide celulele canceroase, protejând în acelaşi timp ADN-ul celulelor albe, inclusiv al celor expuse la medicamentele folosite în chimioterapie. Injecţiile cu extract de vâsc sunt disponibile ca tratament alternativ pentru cancer în Europa, în baza unei reţete eliberate de medic. În SUA, acestea pot fi găsite numai în clinicile experimentale. Vâscul se poate folosi de asemenea în tratamente de întreţinere cosmetică. Planta are proprietăţi antiinflamatoare şi antiîmbătrânire. Antioxidanţii din vâsc protejează pielea de îmbătrânirea oxidativă cauzată de radicalii liberi. Vâscul poate vindeca pielea deteriorată, poate regenera celule noi de piele şi poate curăţa chiar şi porii, fiind, astfel, folosit în produse precum tonic facial sau scrub de buze regenerator. Unele voci susțin chiar că planta poate întări foliculii de păr şi susține creşterea podoabei capilare. Extractul de vâsc pentru uz extern se poate procura de la magazinele naturiste.
Vâscul este otrăvitor în forma sa naturală, neprocesată. Vâscul proaspăt poate cauza probleme grave de sănătate, precum vomă şi convulsii, chiar deces