Lipsa urinei sau anuria reprezintă suprimarea secreţiei urinare pentru mai mult de opt ore, vezica urinară fiind goală, sau urinarea de mai puţin de trei ori pe zi, volumul urinar fiind mai mic de 100 ml în 24 de ore la o persoană adultă. Această incapacitatea de a se forma sau excreta urină de rinichi este foarte important să nu fie confundată cu retenţia de urină. În acest din urmă caz, vezica urinară se umple, dar nu se goleşte în mod natural, ci doar prin sondajul vezical. Cauzele anuriei pot fi de natură infecţioasă, toxică sau medicamentoasă, dar poate fi cauzată şi de o deshidratare puternică.
Ceaiul din cozi de cireşe, indicat bolnavilor de rinichi
Dacă medicul a stabilit că anuria este o boală uşoară, vă recomandăm plante cu acţiune diuretică, administrate sub formă de infuzie sau de decoct. Iată câteva reţete ce vă vor repune pe picioare rapid.
Decoctul de cozi de cireşe are un puternic efect diuretic. Puneţi două linguri cu cozi de cireşe într-o jumătate de litru de apă rece, apoi fierbeţi 20 de minute. Preparatul se bea de-a lungul unei zile, cu înghiţituri mici.
Decoct din coada-calului: puneţi patru, cinci linguriţe de plantă în 500 ml de apă rece, apoi fierbeţi zece minute. Preparatul se bea tot în cursul unei zile.
Mai puteţi prepara şi un macerat la rece la fel de bun. Puneţi cinci linguriţe cu plantă într-o jumătate de litru de apă şi lăsaţi 12 ore.
Decoct din frunze de merişor: se pregăteşte dintr-o linguriţă cu frunze la 250 ml de apă. Se beau două căni pe zi.
Frunzele de mesteacăn ajută la eliminarea toxinelor
Frunze de mesteacăn. Frunzele acestui copac au o puternică acţiune diuretică, stimulând în acelaşi timp eliminarea toxinelor. Infuzia se prepară din trei linguri cu frunze şi o cană cu apă ce se fierb. În momentul în care apa ajunge la 40 de grade Celsius, adăugaţi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. După şase ore, preparatul se filtrează. Se beau patru căni pe zi.
Mătasea de porumb. Bolnavul trebuie să ia câte o lingură de infuzie (două linguri la o cană cu apă) la trei ore.
Alte plante cu efecte excelente pentru tratarea anuriei sunt: troscotul, frunzele de frasin, flori şi fructe de porumbar, rădăcină de păpădie, muguri de plop. Acestea trebuie utilizate sub formă de infuzie (una, două linguriţe la o cană cu apă clocotită). Se consumă câte două, trei căni pe zi.
Elena Şerban