de Anda Postolache
Muştarul este un condiment folosit din vremuri străvechi, dar şi un bun medicament natural, indicat în menţinerea unei memorii bune. La început, cultivat în China, s-a răspândit ulterior în mai multe zone ale Asiei, ajungând în secolul al XIII-lea şi în Europa.
În alimentaţie se foloseşte muştarul alb
Există trei specii de muştar: muştarul alb - Brassicaceae alba, muştarul brun - Brassicaceae juncea şi muştarul negru - Brassicaceae nigra, în alimentaţie fiind folosit cel alb. Gustul acestuia se păstrează şi după trecerea prin cadrul procesului de prelucrare, pentru a ajunge pe mesele noastre în forma în care îl cunoaştem. Muştarul este foarte indicat pentru persoanele care au probleme de memorie, pentru înlăturarea problemelor digestive şi pentru creşterea secreţiei de suc gastric.
Laxativ natural
Muştarul are proprietăţi laxative, rol antiinflamator, conţine calciu, magneziu şi potasiu, dar are şi efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în cazul persoanelor cu tensiune scăzută. Ca şi piperul, muştarul este indicat bolnavilor de astm. Lipsa poftei de mâncare va fi vindecată consumând muştar, iar persoanele care suferă de constipaţie cronică îşi vor găsi echilibrul. Consumul atenuat de muştar reduce considerabil durerile reumatice. Pentru cei care suferă de constipaţie se recomandă o cură de o săptămână consumând în fiecare dimineaţă o linguriţă cu seminţe de muştar şi apă. Cura este contraindicată persoanelor cu colonul iritabil. Pentru probleme de digestie se recomandă înmuierea în apă timp de o oră a unei linguriţe de seminţe de muştar, care apoi se bea cu ceai de gălbenele.
Reţetă pentru aducere-aminte
Persoanele cu probleme de memorie pot folosi următoarea reţetă: se amestecă o linguriţă rasă cu pudră de muştar într-o cană de ceai de rozmarin de 200 ml şi se bea dimineaţa, la micul dejun. Din păcate, muştarul care se găseşte în comerţ conţine destui aditivi alimentari (E-uri), unii chiar foarte periculoşi pentru organism, cum ar fi benzoatul de sodiu (E 211), care produce hiperactivitate şi dificultate de concentrare.