de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Maca face parte din familia cruciferelor, iar datorită proprietăţilor sale unice, este considerată deopotrivă un superaliment și un vindecător.
Impulsionează sistemul imunitar
Rădăcina de maca, plăcută la gust, este disponibilă în mod obişnuit sub formă de pulbere. Este cunoscută ca având efecte pozitive asupra echilibrului hormonal, reglează energia şi revigorează întregul organism. Maca poate ajuta fertilitatea atât la bărbaţi, cât şi la femei, stimulează sistemul imunitar, ajută la creşterea energiei, îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea. De asemenea, este renumită pentru capacitatea de a ajuta organismul să se adapteze la stres. Majoritatea persoanelor care folosesc planta au constatat efectele după consumul unei linguri cu pulbere pe zi, ajungând apoi, gradual, la două-trei linguri cu praf de maca pe parcursul zilei.
Ajută la controlul nivelului de estrogen
Maca (pulberea de rădăcină) este alcătuită din aproximativ 18% proteine, 76,5% carbohidraţi, 5% grăsimi şi 8,5% fibre. În aceste condiții, după ce consumă această plantă, oamenii se simt energici, şi asta se datorează capacităţii acesteia de a elibera endorfine. Astfel, este considerată și un afrodiziac puternic şi este folosită pe această direcție și în prezent de unele dintre populaţiile care trăiesc în Anzi. De asemenea, maca roşie conferă beneficii pentru sănătatea hormonală masculină. În studiile efectuate pe şobolani s-a demonstrat că reduce dimensiunea prostatei. Pe de altă parte, maca poate contribui la ameliorarea simptomelor premenstuale sau de menopauză. Femeile care au ovar polichistic pot folosi maca, deoarece rădăcina ajută la controlul nivelului de estrogen în organism.
Conferă energie
Literatura de specialitate menționează studii clinice care au arătat faptul că maca are efecte pozitive asupra energiei, rezistenţei și stării de spirit. Consumul plantei are ca proprietăţi stabilizarea nivelului zahărului din sânge şi menţinerea sănătăţii glandei suprarenale, care reglează dispoziția pe tot parcursul zilei. În plus, rădăcina de maca acţionează ca un antioxidant natural, ajută la prevenirea dezvoltării bolilor cronice, combate colesterolul rău şi toleranţa scăzută la glucoză. Maca se găseşte în farmacii sau la plafar, sub formă de pudră, capsule, lichid sau extract.
Precauții și contraindicații
În general, maca nu are efecte secundare dacă este consumată prin ingerare, până la trei grame pe zi, timp de patru luni. Cu toate acestea, anumite persoane trebuie să evite să o folosească. Din cauza efectului pe care îl are la nivel hormonal, specialiștii consideră că planta nu ar trebui să fie consumată de persoanele care iau medicamente ce modifică hormonii şi sunt destinate unor boli precum cancerul de sân sau de prostată, de cei cu hipertensiune arterială, de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.
Administrarea produselor din maca se face la recomandarea specialistului