de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Plantă modestă, dar binefăcătoare, merișorul-de-munte și-a demonstrat în timp calitățile terapeutice, fiind o opțiune pentru cei care suferă de un spectru larg de afecțiuni.
Anihilează bacteriile din urină
O compoziție chimică de excepție face din merișorul-de-munte o alegere inspirată pentru ameliorarea unui număr semnificativ de boli. Astfel, frunzele sunt foarte bogate în taninuri, substanțe puternic antibacteriene și antimicotice, și în flavonoide, cu efect antioxidant, toate acestea dând plantei o puternică acțiune antiinfecțioasă. Ca urmare, frunza de merișor-de-munte este un redutabil dezinfectant și antiinfecțios renal, cu efect de antibiotic. Mai exact, merișoarele conțin o substanță care acoperă pereții rinichilor, vezicii urinare și tubului conector, împiedicând acumularea de bacterii în țesuturi. S-a demonstrat că un pahar cu suc de merișoare pe zi poate fi mai eficient în anihilarea bacteriilor din urină decât antibioticele clasice. Alte studii au arătat că majoritatea pacienților cu infecții urinare cronice se pot vindeca dacă beau un pahar cu suc de merișoare în fiecare zi. Este indicat să se consume minimum 100 ml suc de merișoare-de-munte zilnic, împărțit în trei părți, cu 15-30 de minute înainte de mesele principale.
Preţios pentru colonul iritabil
Frunzele de merișor-de-munte pot intra în componența ceaiului diuretic, fiind utilizate cu rezultate notabile și în cistitele cronice și în prevenirea infecțiilor genito-urinare. În cazurile amintite, precum și în bronșite (mai ales însoțite de secreții abundente), colon iritabil, diaree, enterocolite se poate folosi plantă mărunțită, astfel: se pun două lingurițe în 250 ml apă, după care se fierbe timp de cinci minute. Se strecoară, apoi se pot consuma două căni pe zi. În caz de diabet, hemoragii diverse (inclusiv menstruale), gută, hepatită virală, imunitate scăzută, reumatism, merișorul-de-munte poate fi un aliat prețios. Decoctul din rădăcina mărunțită de plantă se prepară astfel: se pun două lingurițe la 250 ml apă, după care se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară și se pot consuma două-trei căni pe zi.
Accelerează convalescența
În caz de convalescență prelungită sau pentru întărirea rapidă a organismului după o perioadă de boală se poate apela la decoctul din fructe de merișor-de-munte, obținut din fierberea timp de cinci minute a trei lingurițe cu fructe în 250 ml apă. Dacă fructele sunt uscate, se pun două lingurițe cu fructe și se țin la fiert zece minute. Se strecoară și se pot consuma trei astfel de căni pe zi pentru o revigorare evidentă a metabolismului. În cazul în care există infecții care își mențin acțiunea mai mult decât trebuie, puteți apela și la siropul de merișor-de-munte: la un kilogram de fructe se pun patru kilograme de miere. Se păstrează în borcane închise la culoare. Se amestecă zilnic, timp de o lună, până când se observă un suc roșu-verziu. Din acesta se pot consuma zilnic câte două linguri înaintea meselor principale. După terminarea lichidului, fructele se pot consuma ca atare, preferabil înainte de masă. Se poate folosi perioade lungi.
Sucul de merișor-de-munte se foloseşte ca dezinfectant local în caz de eczeme și răni