de Roxana Istudor
Plantă folosită prin tradiție de indienii americani, piciorul-cocoșului și-a căpătat un binemeritat renume și în Europa, unde se utilizează de zeci de ani în tratarea unui mare număr de afecțiuni.
Contribuie la reglarea endocrină a corpului
În acest anotimp se recoltează, prin tradiție, rădăcina de piciorul-cocoșului, una dintre cele mai vestite plante medicinale care tratează bolile femeiești. Prin conținutul de vitamina A, acid pantotenic, precum și substanțe care în corp se pot transforma în hormoni estrogeni, planta este un excelent antibiotic, tranchilizant, laxativ și narcotic. De asemenea, stimulează activitatea ovarelor, diminuează durerile premenstruale, ajută la asimilarea estrogenilor, fiind deseori folosită în principal pentru atenuarea durerilor menstruale și a simptomelor de menopauză. De asemenea, și-a demonstrat utilitatea în atenuarea durerilor de dinainte, din timpul și de după nașterea unui copil, a durerilor sânilor, ovarelor și uterului, contribuind foarte eficient la reglarea endocrină a organismului.
Benefic în hipotensiune
Piciorul-cocoșului se mai folosește pentru dureri provocate de artrită, împotriva hipotensiunii, ca sedativ, în tratamentul infecțiilor bronşice. Potrivit experților în fitoterapie, una dintre formulele des uzitate pentru combaterea afecțiunilor menționate este tinctura de piciorul-cocoșului, preparată astfel: se umple o sticlă pe trei sferturi cu pulbere de plantă, se adaugă alcool alimentar de 50 de grade, se lasă la macerat timp de opt zile, după care se filtrează și se păstrează în sticluțe de mici dimensiuni. Se poate lua câte o linguriță cu tinctură diluată în 100 ml apă, de câte trei ori pe zi, pe stomacul gol. Cura va fi de trei săptămâni, cu o săptămână pauză. Este bine de știut totuși că planta nu a fost pe deplin studiată. Tratamentele cu piciorul-cocoșului se fac numai la recomandarea și sub supravegherea specialistului.
Planta trebuie utilizată cu maximum de atenție, întrucât este toxică