de Florica Pintea şi Carmen Bădulescu
Proprietăţile medicinale ale fructului graviola au fost descoperite în urmă cu câteva secole de populaţia indigenă din Amazon, însă abia din anul 1940 oamenii de ştiinţă au început să studieze îndeaproape miraculoasa putere vindecătoare a acestui fruct. Nenumărate cercetări de laborator au arătat că extractele de graviola luptă eficient cu cancerul, nemaiexistând efectele secundare prezente în cazul chimioterapiei. Mai mult, persoanele care îşi administrează extractele pe bază de graviola nu resimt stări de slăbiciune de-a lungul tratamentului.
Facilitează absorbţia fierului
Graviola este un fruct care ne asigură energia de-a lungul întregii zile, având un conţinut important în carbohidraţi. Este bogat în vitamina C, care facilitează absorbţia fierului, dar şi în cantităţi însemnate de tiamină şi acid folic. De asemenea, conţine fibre şi minerale, în special potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, care ajută la întărirea oaselor, prevenind osteoporoza. Gustul dulceag permite consumul său ca atare, fără adaus de zahăr. Deşi nu mulţi cunosc proprietăţile sale curative, graviola este un fruct ale cărui virtuţi anticancerigene au fost demonstrate de o serie de studii ştiinţifice. Frunzele copacului au capacitatea de a distruge celulele canceroase, acţionând de 10.000 de ori mai puternic decât tratamentul chimioterapeutic, graţie celor 82 de chimicale Acetogenine conţinute. Şi aceasta fără efectele secundare binecunoscute: greaţă, pierdere în greutate, căderea părului. Un raport al Universităţii Catolice din Coreea de Sud a relevat faptul că graviola distruge exclusiv celulele canceroase, lăsând intacte celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie, care atacă toate celulele ce se reproduc în mod activ. Graviola este eficientă în 12 tipuri de cancer, printre care cel mamar, ovarian, hepatic, pulmonar sau de colon. Toate părţile componente ale acestui copac (scoarţa, rădăcina, fructele, frunzele) sunt folosite de medicina tradiţională, fiind benefice sănătăţii. Cele mai importante rămân totuşi frunzele, adevăraţii inamici ai celulelor canceroase. Un alt studiu, realizat la Universitatea Purdue din Lafayette, Statele Unite, a dezvăluit că frunzele arborelui distrug celulele canceroase la şase linii de celule umane, fiind eficiente cu precădere în cazul cancerului pulmonar, pancreatic şi de prostată.
Este un excelent agent antimicrobian
Pe lângă efectele miraculoase asupra cancerului, de altfel demonstrate ştiinţific, fructul contribuie şi la sănătatea coloanei vertebrale. Consumat ca atare sau sub formă de şerbet sau de dulceaţă, graviola tratează insomnia, depresia, anxietatea, tulburările nervoase şi reduce stresul. De aseme- nea, este un agent antimicrobian în infecţiile bacteriene, parazitare şi fungice. Mai mult, menţine sănătatea inimii, scade hipertensiunea arterială, tratează reumatismul, artrita, diabetul şi stimulează digestia.
Seminţele zdrobite îndepărtează paraziţii şi păduchii
Infuzia din rădăcină sau din frunze de graviola este utilizată în cazul diabetului sau al spasmelor. Cataplasma sau infuzia din frunze de graviola luptă cu cancerul. Digestia este stimulată de sucul fructului. Totuşi, în caz de indigestie severă, se recomandă administrarea ceaiului din frunze. Fructele se folosesc contra paraziţilor intestinali şi diareii, pentru scăderea febrei şi pentru stimularea lactaţiei. Seminţele zdrobite îndepărtează paraziţii şi păduchii. Deşi acest fruct este benefic sănătăţii, înainte de utilizare este necesar totuşi avizul unui medic, care să recomande doza corectă şi forma de administrare. Folosirea incorectă poate fi răspunzătoare de apariţia maladiei Parkinson, ca urmare a prezenţei alcaloidelor şi annonacinului în compoziţia fructului.
Pont. Graţie gustului dulceag, asemănător ananasului, fructul de graviola poate fi folosit în salate de fructe, sucuri sau şerbeturi, cărora le dă o savoare specială