Main menu

header

    După 1990, mai ales, am început să bem multe băuturi răcoritoare făcute de marile companii internaţionale, băuturi ce au o sumedenie de E-uri şi îndulcitori ce produc tot felul de probleme de sănătate. Uităm că există posibilitatea de a ne prepara singuri, acasă, nişte băuturi răcoritoare şi pline de vitamine, fără costuri mari.

Zahărul invertit este mai sănătos

    Băuturile preparate în casă, pe lângă plăcerea pe care ne-o produc, au şi un rol important în sănătatea noastră. Ele ne aduc un important aport de vitamine, minerale şi enzime în organism, întărind sistemul imunitar, făcându-ne astfel mult mai rezistenţi faţă de microbi, viruşi etc. Pentru a fi şi mai sănătoase pentru organism, este indicat să ne preparăm aceste băuturi cu zahăr invertit. Invertirea zahărului se face prin fierberea lui cu sucul de la una, două lămâi. La un kilogram de zahăr se pune sucul de la două lămâi.

Băutura fortifiantă a adulţilor

    Cidrul este o băutură cu un conţinut moderat de alcool, obţinut din fermentaţia sucurilor unor fructe şi flori ale unor plante medicinale. Fiind nişte băuturi ce conţin alcool, sunt destinate exclusiv adulţilor. Sunt folosite ca tonice vitaminizante de adulţii în convalescenţă sau fără poftă de mâncare.

Cidrul din...Măceşe

    Într-un borcan de zece litri se pune apă, un kilogram de măceşe întregi, uscate sau 500 g de pulpă mărunţită. Se adaugă 2,5 kg de zahăr, sucul de la două lămâi şi 30-50 g de drojdie. După gust, se poate pune şi coaja lămâilor. Se acoperă cu un tifon pus în două, pentru a se putea elimina bioxidul de carbon rezultat din procesul de fermentaţie şi se ţine astfel între patru şi şase săptămâni la temperatura camerei. În primele 14 zile se amestecă în compoziţie din două în două zile, apoi mai rar. După limpezire se pune în sticle şi poate fi consumat cu moderaţie.

Flori de cătină

   În zece litri de apă fiartă se pun 400 g de fructe uscate, trei kilograme de zahăr şi 30-50 g de drojdie de bere. Se lasă la fermentat în aceleaşi condiţii ca şi cidrul de măceşe, dar timp de 15-20 de zile. După trecerea acestei perioade se poate bea, dar atenţie, la suprafaţă se va forma o peliculă uleioasă, ce poate fi folosită ca unguent extern în caz de arsuri şi răni. Se pune direct pe plagă. Aşa că ne alegem cu două produse dintr-o singură preparare.


Coacăze
    Se prepară din 1,5 kg coacăze, 1,5 kg zahăr, şase litri de apă. Se aleg fructele sănătoase, se curăţă de codiţe, frunzuliţe şi impurităţi. Se spală sub un jet subţire de apă sau se pun într-o strecurătoare ce se ţine de câteva ori în apă. După ce s-a scurs apa, fructele se strivesc şi se pun într-un vas emailat sau de sticlă.
Separat se prepară un sirop de zahăr din cantităţile de mai sus. După ce se răceşte acest sirop se toarnă peste fructele strivite. Se amestecă bine, se leagă vasul cu tifon şi se lasă să stea 24 de ore într-un loc cald (20-28 de grade Celsius).

    După aceea se filtrează printr-un tifon cu strat de vată sau printr-o pânză deasă. Se toarnă în sticle, după ce pe fundul fiecăreia s-au pus câte trei, până la şapte stafide. Sticlele se lasă neumplute cam opt centimetri. Se astupă bine cu dopuri opărite, se leagă cu sfoară şi se ţin într-o încăpere rece, pentru maturare. Se poate consuma după 7, 14 zile. Cidrul obţinut din coacăze are acţiune de întinerire, dizolvă acidul uric de la încheieturi, are efecte afrodiziace şi protejează organismul de atacuri de cord, boli de inimă şi cancer. Pentru a avea efectul scontat se vor consuma câte 100 ml înainte de mesele principale.


Flori de soc
    Se prepară din circa 80 g de flori proaspete sau 20 g flori uscate, curăţate de peduncul. Acestea se fierb 20-30 de minute într-un sirop făcut din cinci litri de apă şi un kilogram de zahăr, la care se adaugă sucul a două lămâi, iar după răcire, 10-15 g drojdie de bere. Se lasă la fermentat exact ca şi cidrul de măceşe şi după cinci, şapte zile se pune în sticle, fiind gata de consumat.

Anda Postolache
Băutură din miere şi lămâie
   Ingrediente: o lămâie, patru linguri cu miere, trei linguri cu zahăr.
Mod de preparare: se fierbe un litru şi jumătate de apă şi se lasă la răcit. După ce a ajuns la 70 de grade Celsius, se pun în ea mierea, zahărul, zeama de lămâie şi coaja de lămâie, rasă. Se leagă vasul la gură cu tifon sau cu o pânză rară şi se lasă să stea până a doua zi. Se strecoară prin tifon şi se pune în sticle, cu câteva stafide. Preferabil este ca îmbutelierea să se facă în sticle de şampanie. Se lasă la rece şi se consumă după 7-14 zile. Pe lângă beneficiile generale asupra organismului, unele sunt adevărate medicamente.