de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Potrivit oamenilor de știință, o persoană este considerată obeză atunci când greutatea sa este cu 20% sau mai mult peste cea normală. Cum scăpați de această năpastă? Cu ajutorul celor mai bune leacuri oferite de natură.
În unele situaţii, maladia poate fi ereditară
Cu siguranță, cel mai important element în apariția obezității este stilul de viață. Cu alte cuvinte, caloriile nu sunt arse, deoarece corpul nu depune niciun fel de activitate fizică. Tot din stilul păcătos de viață face parte și consumul de multe produse alimentare fast-food, respectiv pizza, shaorma sau burger. Sigur că aceste produse sunt foarte gustoase, însă specialiștii spun că sunt calorii goale, fără niciun fel de substanță nutritivă esențială sau de vitamine de care are nevoie organismul ca să funcționeze corespunzător. Dezechilibrele hormonale pot duce, de asemenea, la obezitate, și chiar și femeile foarte active în perioada de sarcină sau de menopauză au toate șansele să câștige mult în greutate. În unele cazuri, obezitatea se poate transmite genetic de la o generație la alta. De multe ori, dacă părinții suferă de obezitate, și copilul se confruntă cu un risc ridicat de obezitate, la fel ca și părinții, din cauza eredității.
Lămâia și oțetul de mere stimulează metabolismul
Dacă în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial topinamburul sau napul porcesc, așa cum mai este cunoscut, a fost extrem de des folosit ca aliment, în timp, acesta a dispărut, ca să apară puțin mai târziu ca un veritabil medicament, în mod special împotriva obezității. Legat de această plantă mai puțin cunoscută, oamenii de știință afirmă că are un efect incredibil de a controla apetitul, dar, totodată, îmbunătățește tranzitul intestinal, ajută la eliminarea toxinelor și are un efect tonic nervos. În magazinele de tip Plafar se găsesc comprimate pe bază de topinambur, din care se administrează o pastilă, cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese, cu 250 ml apă. Senzația de foame va dura 30 de minute după administrare, apoi va dispărea ca prin farmec. Lămâia și oțetul de mere sunt doi dintre inamicii obezității. Adăugați o linguriță cu oțet de mere și o linguriță cu suc de lămâie la o cană cu apă, și astfel metabolismul va fi stimulat.
Sucul de țelină, ideal în retenţia de apă
Menta a fost folosită de sute de ani pentru a promova o digestie sănătoasă. Aceasta relaxează mușchii tractului digestiv și stimulează fluxul natural de sucuri digestive și biliare, ajutând astfel organismul să digere și să proceseze mai eficient alimentele. De asemenea, păpădia este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca fiind o plantă care stimulează digestia. Poate părea ciudat, dar, dacă veți consuma apă caldă în loc de cea rece, veți pierde în greutate mai mult și mai ușor. Se recomandă după mesele principale consumul la temperatură suportabilă de apă fierbinte. Asigurați-vă că aveți un decalaj de cel puțin o jumătate de oră între masă și consumul apei calde.
Cu totul excepțională este și infuzia din tărâțe și mătase de porumb: 10 g tărâțe și mătase de porumb se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se ia o lingură de trei-patru ori pe zi, înainte de masă, pentru scăderea poftei de mâncare. La rândul său, sucul de țelină taie apetitul, accelerează tranzitul intestinal și elimină apa din țesuturi. Se administrează un pahar cu suc înainte de masa principală. Cataplasmele cu iederă sunt de ajutor în lupta cu obezitatea. Peste frunzele proaspete, tocate mărunt, se adaugă puțină făină de in și apă, apoi amestecul se fierbe timp de 20-25 de minute și se lasă la răcit. Pasta călduță se aplică pe corp timp de 30-45 de minute, apoi se îndepărtează prin clătire. Cataplasmele pot fi folosite zilnic.
Fructele de soc au acțiune depurativă
Foarte utilă este combinația de suc de morcov cu sfeclă și spanac (sau castravete, cartof), morcov cu țelină și spanac, morcov și pătrunjel. Un detoxifiant puternic este bozul. O lingură cu tinctură de boz luată cu câteva minute înainte de masă face să dispară pofta de mâncare. Se fac cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză. În combinație cu ceaiul verde, iasomia este un remediu incredibil pentru obezitate. Se face infuzie din două lingurițe cu amestec la 250 ml apă clocotită. Se consumă trei căni pe zi. Atenție! Ceaiul nu se administrează pe stomacul gol, deoarece stimulează aciditatea gastrică. Fructele de soc au acțiune depurativă și conțin acizi valerianici, care provoacă reducerea apetitului. În acest scop se ţine o cură de două săptămâni cu tinctură de fructe de soc, două-trei linguri pe zi. Tratamentul se face doar sub stricta supraveghere a unui specialist în terapii naturiste.
ATENŢIE! Femeile obeze pot dezvolta în timp cancer de vezică biliară, de endometru, ovarian, de sâni și de col uterin, iar bărbații, cancer de colon și de prostată.
Alimente permise şi interzise
Oricine dorește să piardă în greutate trebuie să țină și un regim alimentar. Se consumă salate, legume și fructe din belșug (porumb, orz și soia se pot mânca în orice cantitate), varza fiind cunoscută drept cea mai benefică armă împotriva kilogramelor în plus. Se vor scoate din alimentație orezul și cartofii și, bineînțeles, dulciurile. Se va reduce consumul de zahăr la o linguriță pe zi. În ceea ce privește cafeaua, nu depășiți două ceșcuțe pe zi, fără zahăr, surplusul putând dăuna grav persoanelor supraponderale. Sunt interzise și fructele deshidratate, precum prune, caise, curmale, smochine. Grepfrutul, datorită unor fibre solubile în apă, dă senzația de sațietate, face să se producă mai multă insulină, eliminându-se astfel mai repede zahărul și lipidele din organism, mai ales dacă este consumat cu puțin timp înainte de masă.